• Δεν μπαίνει καρότσι στην Ακρόπολη!

  3:17 μμ, Τρίτη 17 Ιουλ 2012 3:17 μμ, Τρίτη 17 Ιουλ 2012

  Μητέρα, κατήγγειλε στο Συνήγορο του Πολίτη, ότι δεν της επετράπη η είσοδος, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, επειδή πήγε στο σημείο με τα δύο της παιδιά και το τρίτο σε παιδικό καροτσάκι. Μάλιστα οι υπάλληλοι της υπέδειξαν να αφήσει το καροτσάκι για φύλαξη και να κρατήσει το βρέφος στην αγκαλιά.

  Επιπλέον δεν της παρασχέθηκε η δυνατότητα χρήσης του ειδικού ανελκυστήρα και της καθορισμένης διαδρομής για ανθρώπους με αναπηρία, με το αιτιολογικό ότι το βρεφικό καροτσάκι εξαιρείται της χρήσης, διότι μπορεί να προκαλέσει φθορές στις αρχαιότητες.

  Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, και την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υποδεικνύοντας , ότι η μητέρα με τα τρία παιδιά έπρεπε να διευκολυνθεί, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως «εμποδιζόμενα άτομα» νοούνται όλοι όσοι εμποδίζονται από το λανθασμένο σχεδιασμό και τους άλλους φραγμούς στην πόλη σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα άτομα που χρησιμοποιούν ή οδηγούν οποιοδήποτε τύπο αμαξιδίου κι έχουν δυσκολία στην κίνηση.

  Επιπλέον ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι η Πολιτεία στο πλαίσιο ανάληψης δράσης κατά των διακρίσεων στη συμμετοχή στις πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές, έχει επιδιώξει την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, καταργώντας κάθε διάταξη που αντιβαίνει στην ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.

  Το αρμόδιο υπουργείο, τελικά δέχθηκε τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και ζήτησε από την Εφορία Αρχαιοτήτων, να υποβάλει προτάσεις για την ισότιμη απόλαυση του δικαιώματος πρόσβασης των συνοδών μικρών παιδιών στον αρχαιολογικό χώρο.

  Η Εφορία Αρχαιοτήτων, ήδη προέβη στην αγορά μάρσιπων και μικρών καθισμάτων πλάτης, ώστε οι συνοδοί παιδιών να χρησιμοποιούν με αυτά τον ειδικό ανελκυστήρα. Πρότεινε επίσης να επιτραπεί η μεταφορά βρεφικού καροτσιού στις διαδρομές για ανθρώπους με αναπηρίες όταν ο επισκέπτης συνοδεύει περισσότερα του ενός βρέφη. H εφαρμογή των τελευταίων διευκολύνσεων σε εμποδιζόμενα άτομα έχει ήδη ξεκινήσει ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε στα εκδοτήρια ειδική ενημερωτική πινακίδα για τη δυνατότητα χρήσης τους.

  Διαβάστε εδώ την επιστολή του Συνηγόρου Του Πολίτη προς την Εφορία Αρχαιοτήτων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα