• "Εμφύλιος" στη ΔΕΗ

  9:26 πμ, Τρίτη 29 Μάι 2012 9:26 πμ, Τρίτη 29 Μάι 2012

  Ρήξη στο συνδικαλιστικό της ΔΕΗ προκάλεσε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ προκαλώντας όμως αντιδράσεις από Σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας.

  Στο κείμενο της σύμβασης που έχει εγκριθεί και οδεύει προς υπογραφή με τη διοίκηση της εταιρείας, παραμένει η διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση κατάργησης θέσεων εργασίας για λόγους αναδιοργάνωσης ή άλλους οικονομοτεχνικούς λόγους, οι εργαζόμενοι με το χαμηλότερο βαθμό αξιολόγησης θα απολύονται, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετάθεσης ή αλλαγής ειδικότητας. Η απόλυση θα γίνεται με προειδοποίηση έξι μηνών ενώ σε περίπτωση που δικαιούνται εφάπαξ θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ εφάπαξ και αποζημίωσης. Αν, δε, επαναπροσληφθούν στο μέλλον στη ΔΕΗ θα πρέπει να επιστρέψουν την αποζημίωση εντόκως.

  Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, το σχέδιο ΣΣΕ προβλέπει ότι σε διάστημα 4 μηνών θα γίνει διάλογος για αναμόρφωση του καθεστώτος των ειδικών επιδομάτων, τις προϋποθέσεις χορήγησης και τους δικαιούχους καθώς και ότι οι μειώσεις αποδοχών ισχύουν για όσο διάστημα εφαρμόζεται το μνημόνιο. Στη συνέχεια οι μισθοί θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.

  Σε διάστημα τεσσάρων μηνών συμφωνείται επίσης να αναμορφωθούν οι διαδικασίες μεταθέσεων-αποσπάσεων και πειθαρχικού ελέγχου. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής.

  Χθες ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και του σωματείου «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, στην περιοχή Πτολεμαϊδας-Κοζάνης.

  Ο Σπάρτακος επισημαίνει ότι το κείμενο της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία «τη βάση ενός κειμένου με το οποίο διαφωνεί κατηγορηματικά το σύνολο των Σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία». Έστειλε δε εξώδικο προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ζητώντας ξεχωριστή διαπραγμάτευση για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.

  Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει από την άλλη πλευρά ότι «αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με πλήρη απαξίωση της Ομοσπονδίας, συνιστά πρόκληση και προσβολή προς όλα τα σωματεία μέλη της και ταυτοχρόνως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί θέτει σε κίνδυνο συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου σύμβασης που είναι σε όφελος του συνόλου του προσωπικού». Αναφέρει επίσης ότι τα περισσότερα Σωματεία - μέλη της, με επιμέρους παρατηρήσεος εξουσιοδότησαν τη ΓΕΝΟΠ να υπογράψει τη Σύμβαση ενώ θέτει το ερώτημα «τι κρύβεται πίσω από τη στάση της ηγεσίας του Σπάρτακου».

  Πηγή: ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα