• Οι τέσσερις τροφές που μας γερνάνε

  10:11 πμ, Κυριακή 22 Μάρ 2015 10:11 πμ, Κυριακή 22 Μάρ 2015

  Τι πρέπει να κάνουμε, για να σταματήσουμε το χρόνο και τι περιλαμβάνει το «εισιτήριό» μας για τη μακροζωία;

  Η γήρανση είναι μία φυσιολογική διαδικασία η οποία συνδέεται με μία σειρά παραγόντων που αφορούν τον τρόπο ζωής μας. Αυτοί επηρεάζουν την ταχύτητα, αλλά και τη βαρύτητα των παθήσεων που εμφανίζονται κατά την πάροδο των ετών. Υπάρχει μία σειρά μηχανισμών της γήρανσης, όπως η γονιδιακή μετάλλαξη, η μειωμένη κυτταρική λειτουργία και η οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.

  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνδέεται με αυτούς τους παράγοντες, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και την υγεία. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ επιθετικές και αντιδρούν με οποιοδήποτε οργανικό μόριο, δημιουργώντας βλάβες, οι οποίες συχνά είναι καταστροφικές για το κύτταρο και οδηγούν σε ασθένειες και επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης του οργανισμού.

  Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διασφάλιση της υγείας και της μακροζωίας. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, πιστεύοντας πως η διατροφή αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την υγεία. Γι' αυτό, θα δούμε στη συνέχεια μερικές διατροφικές συνήθειες και τροφές οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στο να δείχνουμε πιο γερασμένοι:

  1. Αλάτι: Μπορεί να είναι κρυμμένο σε πολλές τροφές, εκτός από εκείνο που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι με τη χούφτα μας στη σαλάτα ή στο φαγητό μας. Παρότι δεν μας παχαίνει, προκαλεί έντονη κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και, κατά συνέπεια, αφυδάτωση, μία κατάσταση η οποία σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος μας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και, για το λόγο αυτό, αξίζει τον κόπο να το περιορίσουμε.

  Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα