• Νέα δίωξη για κακούργημα στον Λαυρεντιάδη

  11:55 πμ, Παρασκευή 17 Οκτ 2014 11:55 πμ, Παρασκευή 17 Οκτ 2014

  Νέα δίωξη για κακούργημα στον Λαυρεντιάδη

  Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη

  Άλλη μία δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε για τις υποθέσεις της Proton Bank και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη.

  Η νέα δίωξη σχετίζεται, σύμφωνα με πληφορίες από την Εισαγγελία Αθηνών, με την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle και την επαναγορά της στη συνέχεια.

  Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ροζαλία Λάλλη, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία και πέντε στενών συνεργατών του για απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

  Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιουλίο του 2012 όταν επτά τράπεζες -Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα- κατέθεσαν μήνυση κατά του Λ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

  Την εν λόγω εταιρία, πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, ο κ. Λαυρεντιάδης την πούλησε στην Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ τον Μαϊο του 2008. Όπως προέκυψε στη συνέχεια, η αμερικανική πολυεθνική, κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

  Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας, όμως λίγους λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους.

  Η υπόθεση τελικώς λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους επιστρέφει μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει. Στο Αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο που κατέφυγαν οι Αμερικανοί πέτυχαν το συμβιβασμό με τον Λαυεντιάδη και πήραν πίσω τα δικά τους κεφάλαια, ενώ ο επιχειρηματίας απέκτησε με ελάχιστα χρήματα και πάλι την εταιρία του.

  Αντίθετα όμως τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες, τα οποία, σύμφωνα με τη μήνυση τους, δεν πηραν πισω. Η νέα δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στην 10η ειδική ανακρίτρια Μαρίνα Ευαγγέλου η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα