• 2 πολύ συνηθισμένα προβλήματα με τα πεθερικά

  3:13 μμ, Κυριακή 28 Ιουλ 2013 3:13 μμ, Κυριακή 28 Ιουλ 2013

  2 πολύ συνηθισμένα προβλήματα με τα πεθερικά

  Σχέσεις: Πώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα πεθερικά;

  Η απόλυτη συναισθηματική επένδυση του ενός συζύγου στην οικογένειά του μπορεί να κλονίσει τη συζυγική σχέση καθώς ο άλλος δυσανασχετεί με το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο σύντροφος με τους γονείς ή τα αδέρφια του. Το πρόβλημα αυτό είχε γίνε ιδιαίτερα έντονο σε ένα ζευγάρι που με επισκέφτηκε.

  Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Άαρον Μπεκ στο σύγγραμμα «Δεν αρκεί μόνο η αγάπη». Επιστημονική επιμέλεια, Γρηγόρης Σίμος, ψυχοθεραπευτής.

  Η Έλενα λοιπόν, μου διηγήθηκε:

  «Φαινόταν να πιστεύει πως τα πάντα εκτυλίσσονταν γύρω από τους γονείς του. Επέμενε να πηγαίνουμε σπίτι τους κάθε Κυριακή. Ποτέ δε με ρώτησε αν ήθελα να τους επισκεφτούμε. Υπέθετε ότι συμφωνούσα. Όταν πηγαίναμε εκεί με αγνοούσε εντελώς λες και ήμουν κάποιο αντικείμενο. Αν έλεγα κάτι στραβό με αγριοκοίταζε, λες και έφταιγα που ήμουν εκτός κλίματος. Αν δε έλεγα πως δεν ήθελα να ξαναπάω, γινόταν έξαλλος»

  Άκουσα και την αφήγηση του άνδρα της και αναρωτήθηκα αν πραγματικά πρόκειται για το ίδιο ζευγάρι…

  «Η Έλενα δεν ήθελε ποτέ να επισκεφτεί τους δικούς μου. Απεχθανόταν τη μητέρα μου και έπρεπε πάντα να την πιέσω για να πάμε να την δούμε. Ενώ βρισκόμασταν εκεί έκανε πικρόχολα σχόλια. Έμαθα να τα αγνοώ. Πάντα την έβαζα πάνω από όλους αλλά εκείνη δεν καταλάβαινε ότι ήθελα κάποιες στιγμές να δω τη μητέρα μου και τους δικούς μου»

  Κανείς δεν έβλεπε την κατάσταση από την πλευρά του άλλου. Ο άνδρας της έκανε το λάθος να αποφασίζει μονόπλευρα και η Έλενα έσφαλε στην εκτίμησή της ότι η επιμονή του να πάει να δει τους γονείς ήταν απόδειξη πως ενδιαφερόταν περισσότερο για εκείνους. Όταν μετά από μια θεραπεία ζεύγους ο σύζυγος συνειδητοποίησε πως η γυναίκα του δεν δρούσε έτσι από κακία, τότε τα πράγματα άρχισαν να γίνονται και πάλι ήρεμα.

  Οι συγγενείς μπορεί να δημιουργούν και δημιουργούν πολλά προβλήματα στα παντρεμένα ζευγάρια. Πολλές φορές αντιδρούν και εκείνοι σαν θύματα των ίδιων συναισθημάτων της μνησικακίας, της υπεργενίκευσης. Θα αναφερθώ στην ιστορία του Καλ.

  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα