• 10.000 υπογραφές για το παθητικό κάπνισμα

  8:52 μμ, Πέμπτη 06 Ιουν 2013 8:52 μμ, Πέμπτη 06 Ιουν 2013

  10.000 υπογραφές για το παθητικό κάπνισμα

  Να αναγνωριστεί η προστασία από το παθητικό κάπνισμα ως ανθρώπινο δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη, εισηγείται η Ελλάδα ύστερα από σχετικό αίτημα που προσυπέγραψαν 10.000 Έλληνες φοιτητές.

  Η πρωτοποριακή εισήγηση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι το κεντρικό θέμα της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, του επίσημου ευρωπαϊκού φορέα για το κάπνισμα, όπου συμμετέχουν οι πρόεδροι των Επιτροπών Ελέγχου Κατά του Καπνίσματος όλων των ευρωπαϊκών χωρών, που πραγματοποιεί 5-7 Ιουνίου στην Αθήνα.

  Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας - γνώμης που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στα ελληνικά πανεπιστήμια από την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, σε συνεργασία με τ�� Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, έδωσε έμφαση στην πρόταση για ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς υγείας, εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, ζητείται να αναγνωριστεί το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους ως μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και οι έγκυες γυναίκες.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που διεξήχθη σε 192 χώρες, η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Το 1/3 των θανάτων αυτών είναι παιδιά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία είναι οι γυναίκες, με ετήσιο αριθμό θανάτων περίπου 281.000.

  «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλίας για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους και χωρίς περιορισμούς οι διεθνείς διατάξεις ώστε η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους να αναδειχθεί σε κορυφαίο δικαίωμα του ανθρώπου για τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας απειλούμενων ανθρώπων και ιδιαιτέρως γυναικών και παιδιών» ανέφερε ο κ. Μπεχράκης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα