• Αποστολάκης σε Ακάρ: Δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

  5:36 μμ, Τετάρτη 26 Ιουν 2019 5:36 μμ, Τετάρτη 26 Ιουν 2019

  Το μήνυμα ότι "επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

  Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε σε δήλωσή του έπειτα από την εν λόγω συνάντηση, ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, “καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας”, όπως είπε, και “του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους”.

  Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε: “Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας”.

  Αναφερόμενος στις εν λόγω ομάδες, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. “Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων”, ανέφερε.

  “Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις”, συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης.

  Αναφορικά με τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τόνισε πως “θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με:

  · τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη,

  · για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα,

  · για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και

  ·την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.

  Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα