• Τσίπρας: Έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα - Μέρκελ: Ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολες στιγμές

  6:41 μμ, Πέμπτη 10 Ιάν 2019 6:41 μμ, Πέμπτη 10 Ιάν 2019

  Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας. Στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες ο Πρωθυπουργός ανέφερε: "Η τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα ήταν πριν από πέντε χρόνια μεσούσης της κρίσης. Έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση, και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Αυτό το διάστημα, περάσαμε δυσκολίες, από κοινού περάσαμε δύσκολες στιγμές και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια που η Ευρώπη ακολουθεί μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς, λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση.

  Η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει από την κρίση αλλά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης,. Αποτελεί σημαντική χώρα στον πυρήνα της ΕΕ ένα πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και μία δύναμη που προβάλλει την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο. Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι αν και ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό δόγμα".

  Αφού καλωσόρισε άλλη μια φορά την καγκελάριο τόνισε: "Η επίσκεψή σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις τρων δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική".

  Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πέρασαν δύσκολα χρόνια, αλλά ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα έπειτα από προσπάθειες.

  «Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας. Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

  Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά» είπε η καγκελάριος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα