• Τσίπρας: Η Ελλάδα ανέκτησε την αυτοδυναμία της - Πορευόμαστε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο - ΒΙΝΤΕΟ

  10:29 μμ, Τρίτη 04 Δεκ 2018 10:29 μμ, Τρίτη 04 Δεκ 2018

  Η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

  "Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση", τόνισε.

  Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι "κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

  Η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019, o οποίος δεν προβλέπει περικοπή των συντάξεων.

  Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για "παροχολογία", ο πρωθυπουργός είπε: "Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό «θα» των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση".

  "Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει", είπε. «Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», πρόσθεσε. «Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

  Για την οικονομία είπε ότι τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς «έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

  -Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.

  -Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.

  -Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ' όλα, αξιόπιστα διεθνώς.

  -Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.

  -Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.

  "Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε", είπε ο πρωθυπουργός.

  Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

  -την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,

  -την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,

  -την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,

  -το άνοιγμα των αγορών,

  -την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,

  -τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,

  -τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,

  -την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,

  -την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

  Σήμερα, περίπου 3,5 μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά με το δικό της, πλέον, σχέδιο υπέρ των πολλών, επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι "ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια".

  "Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού", είπε και ανέφερε:

  - την προστασία της πρώτης κατοικίας,

  -την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης,

  -τις φορολογικές διευκολύνσεις,

  -την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

  -την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας,

  -την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα,

  -τα σχολικά γεύματα,

  -τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα