• Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας-Αιγύπτου να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη Μεσόγειο

  9:42 πμ, Τρίτη 04 Δεκ 2018 9:42 πμ, Τρίτη 04 Δεκ 2018

  “Η Ελλάδα με την Αίγυπτο, και σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές μαζί με την Κύπρο, έχουμε κτίσει στενούς στρατιωτικούς δεσμούς” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

  “Με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Στρατό Ξηράς, με αποκορύφωμα την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη, με την παρουσία επτά πλοίων του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και με τις αεροναυτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο πριν περίπου από ένα μήνα. Η σχέση αυτή έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ της Ελλάδος, της Αιγύπτου, αλλά και της Κύπρου, που επεκτείνεται και προς τα βόρεια, προς τα Βαλκάνια και προς τα ανατολικά, με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής” σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

  O κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της Αμυντικής Έκθεσης της Αιγύπτου «EDEX 2018», μιλώντας για το κοινό όραμα των δύο χωρών να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, είναι από τους πρωταγωνιστές του κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα.

  “Όπως γνωρίζετε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι είναι ο ίδιος από τους πρωταγωνιστές του κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα. Και μάλιστα, θα είναι σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και θα δει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού και να επιχειρούμε από κοινού μαζί με την Αίγυπτο, με την οποία μας δένουν στενοί ιστορικοί δεσμοί” σημείωσε ο κ. Καμμένος.

  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, καθώς “η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Και η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας”.

  Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό ρόλο που αποκτά η Αίγυπτος όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο, γεγονός που αποκτά “πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη”.

  “Και στο μέλλον” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, “πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας. Και μην ξεχνάτε εξάλλου ότι στον δρόμο του μεταξιού, αν το δει κανείς και στο εμπόριο, ο επόμενος σταθμός μετά την Κίνα και την Αίγυπτο, είναι η Ελλάδα”, τονίζοντας ότι “σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής”.

  “Παράλληλα, θέλω να δώσω τις ευχές μου στην ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου, που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών. Να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα. Και να αισθάνονται περήφανοι και ασφαλείς για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στις αιγυπτιακές” πρόσθεσε.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα