• Το μήνυμα του Παυλόπουλου για τη νέα σχολική χρονιά

  2:00 μμ, Δευτέρα 11 Σεπ 2017 2:00 μμ, Δευτέρα 11 Σεπ 2017

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Γυμνάσιο-Λύκειο Καλάμου Αττικής και απηύθυνε χαιρετισμό κατά τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

  "Νιώθω βαθιά συγκίνηση που είμαι κοντά σας. Γιατί πρέπει να εξομολογηθώ κάτι. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αναμιχθώ στην πολιτική. Πολύ περισσότερο, δεν φανταζόμουν ότι θα σας μιλούσα σήμερα εδώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην ζωή μου, από τότε που αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχα ένα όνειρο: Να υπηρετήσω την Εκπαίδευση. Όπως και έκανα όλα τα χρόνια, ως Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και στο εξωτερικό" σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του.

  "Αυτή ήταν η ζωή μου. Και η πιο συγκλονιστική στιγμή - πρέπει να σας το ομολογήσω, και θα σας πω γιατί το λέω αυτό - ήταν την μέρα της εκλογής μου. Την μέρα της εκλογής μου έκανα το τελευταίο μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Έτυχε. Ήταν η τελευταία μέρα που είχαμε μάθημα και δεν ήθελα να το χάσω. Γιατί σας διαβεβαιώ, και οι δάσκαλοί σας και οι καθηγητές σας το ξέρουν, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που να σε γεμίζει απ’ αυτή την σχέση. Απ’ αυτή την σχέση ανάμεσα στον δάσκαλο και στον μαθητή, όπου αυτή η μετάδοση γνώσης είναι αμοιβαία. Δεν μπορείτε να το διανοηθείτε, θα το καταλάβετε στην πορεία της ζωής, ιδίως όσοι από σας γίνετε εκπαιδευτικοί, ότι και ο δάσκαλος μαθαίνει από εσάς, όπως εσείς μαθαίνετε από εκείνον. Και αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία είναι συγκλονιστική" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  "Απευθύνομαι σε εσάς - σε όλους βέβαια - κυρίως όμως, σε τρεις κατηγορίες: Στα παιδιά που έφυγαν από το Δημοτικό και πάνε στην Α΄ Γυμνασίου, στα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου που αποφοίτησαν και πάνε στην Α΄ Λυκείου και στα παιδιά του τέλους του Λυκείου που ανοίγονται σ’αυτό τον ‘ωκεανό’ των Πανελληνίων Εξετάσεων για να αντιμετωπίσουν μετά την μεγάλη πρόκληση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα της ζωής" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

  "Σήμερα έχω να σας πω τούτο το οποίο θεωρώ ότι είναι βασικό για την ζωή σας. Γιατί επέλεξα αυτό το σχολείο σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο; Γι’ αυτό το τοπίο που βλέπουμε. Γιατί αυτό το τοπίο έχει πολλούς συμβολισμούς. Για κοιτάξτε γύρω, το ζήσατε. Ζήσατε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι και μπαίνετε στο σχολειό, μπαίνετε στην τάξη μετά από αυτόν τον πύρινο εφιάλτη. Όμως, αν κοιτάξετε γύρω σας θα παρατηρήσετε κάτι. Από την μια πλευρά υπάρχει η καταστροφή. Και από την άλλη βλέπετε τα δέντρα που αντιστάθηκαν στην καταστροφή. Σε λίγες μέρες που θ’ αρχίσουν τα πρωτοβρόχια θα δείτε την ζωή να βγαίνει ξανά, την φύση ν’ ανασταίνεται. Εγώ ακριβώς θέλω να σας μεταδώσω αυτή την θέληση, την θέληση για ζωή και δημιουργία. Να πάρετε απ’αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας. Τούτος ο Λαός έχει τεράστιες δυνάμεις. Το πιστεύω, το ξέρω πραγματικά. Όταν θέλει κανείς να προχωρήσει δεν τον σταματάει τίποτα, όσο ταπεινή και αν είναι η καταγωγή του.

  Θέλω να ξέρετε όμως ότι μπορείτε να τα καταφέρετε όλα, αρκεί να ξέρετε κάτι: Η γνώση δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Το διάβασμα που πρέπει να κάνετε δεν αντικαθίσταται. Και, κυρίως, μην μείνετε στην πληροφορία. Είσθε μια γενιά που έχει άπειρη πληροφορία. Μην μείνετε σ’αυτήν. Μετατρέψτε μαζί με τους δασκάλους σας αυτή την πληροφορία σε γνώση. Κάνετε την γνώση σοφία, πνεύμα. Μην θεωρήσετε ότι αυτή η γνώση που παίρνετε εδώ στο σχολειό είναι ένα βάρος. Θα με θυμηθείτε όσοι προχωρήσετε. Αυτή η ‘ταπεινή’ – ας το πω έτσι – πληροφορία και γνώση που παίρνετε εδώ, θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή. Η βάση για την επιστήμη του μέλλοντος είναι η γνώση που αποκτάτε μέσα σ’αυτό το σχολείο. Σας παρακαλώ πολύ διαβάστε και αγαπήστε αυτό που διαβάζετε. Πάρτε την πληροφορία και βάλτε την στις σωστές διαστάσεις της ζωής. Κάντε την εργαλείο για να οξυνθεί το πνεύμα σας και να δημιουργήσει εκείνα που μπορεί να δημιουργήσει. Δεν είναι δύσκολο" επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε: "Και κάτι ακόμα. Να τιμάτε, κυρίως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τους γονείς σας. Ξέρετε όλοι σ’αυτή την βαθιά κρίση τι υφίστανται οι γονείς σας. Τι θυσίες κάνουν για να μπορέσετε εσείς να έχετε τα μέσα να σπουδάσετε. Να τους τιμάτε. Και ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμάτε είναι οι επιδόσεις σας. Να τιμάτε τους δασκάλους σας, γιατί και εκείνοι – όπως σας είπα – μαζί σας ζουν την ζωή τους βιώνοντας την δική σας εμπειρία αλλά, ταυτόχρονα, και την δική σας αγωνία.

  Και να θυμάσθε επίσης και τούτο το τελευταίο: Ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ σας είναι η βάση της ζωής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου ζωή μου ότι οι καλύτερες φιλίες που κρατάω μέχρι και σήμερα είναι οι συμμαθητές μου και οι συμφοιτητές μου που ανταγωνιζόμαστε, φίλοι όλοι μαζί είτε στο σχολείο είτε στο Πανεπιστήμιο. Συναγωνιστείτε μαζί σε αυτόν τον ευγενικό, τον όμορφο αγώνα της ζωής και της γνώσης. Θυμηθείτε ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα έμβλημα από την αρχαιότητα: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Αυτό είναι που μας διακρίνει".

  "Σας καλώ, λοιπόν, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε να γίνει ένα δίδαγμα δημιουργίας για εσάς σε ολόκληρη την ζωή σας. Σας ευχαριστώ πολύ" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα