• Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

  9:57 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015 9:57 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015

  «Η πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ήταν, είναι και θα παραμείνει και αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στο Προεδρικό Μέγαρο με τους απόφοιτους σπουδαστές διοικητικής κατεύθυνσης της 20ής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

  «Δεν υποτιμώ κανέναν κλάδο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ενιαία, ο ρόλος της είναι ενιαίος και η συμβολή της στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου είναι καθοριστική. Αν αναφέρομαι ειδικά στους διοικητικούς δικαστές, είναι γιατί αυτό έχει τη σημασία του σήμερα, ιδίως σ’αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που περνάμε.

  Πρέπει να είσθε υπερήφανοι γιατί αυτές τις ώρες, με τις δυσκολίες που θα συναντήσετε για να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας, ανήκετε πλέον σ’αυτόν τον κλάδο της Δικαιοσύνης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη γεννήθηκε μαζί με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Πορεύθηκε με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και σηματοδότησε και σηματοδοτεί την κορύφωσή της. Όπως επίσης, πορεύθηκε και πορεύεται μαζί με την εμπέδωση του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας. Γιατί το κράτος δικαίου, που σημαίνει εφαρμογή των κανόνων του δικαίου, δεν νοείται χωρίς τον κυριότερο κυρωτικό του μηχανισμό, που είναι η Δικαιοσύνη, και ιδίως ο διοικητικός δικαστής.

  Εδώ, θέλω να τονίσω και κάτι άλλο, το οποίο συνδέεται με τη σύγχρονη κρίση και κυρίως με τις προοπτικές του Τόπου. Γνωρίζετε πολύ καλά, τώρα που κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην Δικαιοσύνη, ότι η πορεία της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ήταν, είναι και θα παραμείνει και αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη. Κατ’ακολουθίαν, και ο διοικητικός δικαστής, ιδίως ο διοικητικός δικαστής, είναι δικαστής της νομιμότητας γενικώς, αλλά όχι μόνον της ελληνικής νομιμότητας. Όχι δηλαδή μόνον της νομιμότητας που προκύπτει από τους κανόνες δικαίου, οι οποίοι παράγονται από τα εθνικά όργανα κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.

  Ο δικαστής, και κυρίως ο διοικητικός δικαστής, είναι και Ευρωπαίος δικαστής. Με την έννοια, ότι όχι μόνον είναι δικαστής ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δικαστής που εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου, πρωτογενούς και παράγωγου, που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν είναι μόνον το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λοιπά δικαστικά της όργανα, τα οποία διασφαλίζουν τον ρόλο αυτόν. Κυρίως, αν κοιτάξετε την φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο εθνικός δικαστής, ως ευρωπαίος δικαστής, ο οποίος διασφαλίζει την αρχή της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Και είναι βασικός κυρωτικός μηχανισμός της ευρωπαϊκής νομιμότητας, ο κάθε εθνικός δικαστής.

  Νομίζω λοιπόν πως ο ρόλος σας είναι διπλός. Γιατί δεν είναι μόνον η εφαρμογή των κανόνων δικαίου, που πρέπει να διασφαλισθεί μέσα από την δική σας ανεξαρτησία, την δική σας γνώση και την δική σας αποφασιστικότητα. Είναι και ένας άλλος πυλώνας του Κράτους Δικαίου και της νομιμότητας, τον οποίον πρέπει να κρατήσετε στο ύψος του: Και αυτό είναι το δικαίωμα δικαστικής προστασίας του κάθε πολίτη. Του Έλληνα πολίτη, του Ευρωπαίου πολίτη. Μην ξεχνάτε ότι το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, εμβληματικό δικαίωμα μεταξύ των δικαιωμάτων του ανθρώπου σήμερα, δεν είναι μόνον ένα δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος. Είναι ένα δικαίωμα που, σε όλη του την πληρότητα η οποία περιλαμβάνει και την οριστική και την προσωρινή δικαστική προστασία, κατοχυρώνεται και από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Όταν δικάζετε λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι δικάζετε πάντοτε έχοντας υπόψη το δικαίωμα του διαδίκου να έχει προσδοκία σε μια δίκαιη δίκη. Και αυτό δεν είναι μόνον ελληνική αρχή. Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας είναι εμβληματικό κομμάτι του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

  Σας είπα αυτονόητα πράγματα. Θεώρησα όμως χρέος μου να σας τα πω και με τη σημερινή μου ιδιότητα και με την προηγούμενη, η οποία με συνοδεύει πάντα και με συνδέει με πολλούς από σας. Και θέλω να γνωρίζετε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, δεν θα πάψω ποτέ να προσπαθώ να θωρακίσω, στο μέτρο που μου αναλογεί, εκείνη την ανεξαρτησία που θα επιτρέψει σε σας να επιτελέσετε τον ρόλο σας, ώστε η Ελληνική Δημοκρατία μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία να αποδειχθεί αντάξια της ελληνικής ιστορίας, αλλά και των προσδοκιών του Ελληνικού Λαού. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη και να είναι ο Θεός μαζί σας».

  Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα