• Σταθάκης: Μόνο πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έξοδος στις αγορές

  1:53 μμ, Τετάρτη 09 Απρ 2014 1:53 μμ, Τετάρτη 09 Απρ 2014

  Σταθάκης: Μόνο πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έξοδος στις αγορές

  "Μόνο πολιτική σκοπιμότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών, εξυπηρετεί, αυτή τη στιγμή, η έξοδος στις αγορές" εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι υπάρχουν "τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές: Πρώτον ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα".

  Ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι σε 3μηνα, 6μηνα, 9μηνα και ετήσια ομόλογα. Τώρα, γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή".

  Ερωτηθείς για το τι θα έκανε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι "πρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μία γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη".

  Η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

  - Κύριε Σταθάκη, έχει κάνει εντύπωση η δήλωσή σας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές. Μπορείτε να μας την εξηγήσετε;

  - Υπάρχουν τρία μειονεκτήματα στην επιλογή να βγει στις αγορές, η οποία εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή, από ό,τι φαίνεται, μόνο πολιτική σκοπιμότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών. Οι τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή είναι, πρώτον ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που έχουν και εξακολουθούν να έχουν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα.

  - Είσαστε τομεάρχης Ανάπτυξης, όμως, το γεγονός ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και ότι υπάρχει θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα, ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών;

  - Σημασία έχει τι ακριβώς ανακτάται, διότι αυτή τη στιγμή στις παγκόσμιες αγορές υπάρχει υψηλή ρευστότητα, έχουν απομειωθεί πλήρως οι αποδόσεις πάρα πολλών κατηγοριών ομολόγων, της Γερμανίας είναι στο 0% κ.ο.κ. Αυτή η ρευστότητα αναζητά βραχυχρόνιες κυρίως ή μεσοπρόθεσμες επενδύσεις υψηλής απόδοσης, παίρνοντας και ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι σε 3μηνα, 6μηνα, 9μηνα και ετήσια ομόλογα. Τώρα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή.

  - Πιστεύετε ότι είναι απλά πολιτικοί οι λόγοι της εξόδου στις αγορές; Συνδέεται δηλαδή με την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την Παρασκευή στην Αθήνα;

  - Βεβαίως. Η πολιτική σημασία είναι ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα θα διατυπωθεί η άποψη ότι το μνημόνιο λειτούργησε, έφερε αποτελέσματα, ήταν η σωστή πολιτική και, κατ΄ επέκταση, θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Υπενθυμίζω ότι το ίδιο είχε συμβεί και με όλες τις άλλες χώρες που ήταν σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που έκαναν μία μικρή, αντίστοιχη με της Ελλάδος, περιορισμένη έξοδο στις αγορές.

  -Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σας κατηγόρησε για μίζερη αντιμετώπιση της επιτυχίας της χώρας. Αλήθεια, τι θα έκανε σε μία τέτοια περίπτωση μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

  - Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε το αυτονόητο: Θα διαπραγματευόταν πρώτον τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Το δεύτερο που θα έκανε θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μία γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα