• Βενιζέλος:Είχαμε εκτροχιασμό το διάστημα 2004-2009

  5:09 μμ, Κυριακή 09 Φεβ 2014 5:09 μμ, Κυριακή 09 Φεβ 2014

  Βενιζέλος:Είχαμε εκτροχιασμό το διάστημα 2004-2009

  Η Ελλάδα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από την τρόϊκα λόγω των δανείων που πρέπει να εξυπηρετήσει, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο, όταν πάψει να υφίσταται, τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν βιωσιμότητα, θα απελευθερώσει την οικονομία από πολλά και σημαντικά βάρη και θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μια κανονική οικονομία, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Στρασβούργο, ενημερώνοντας τους βουλευτές της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Συμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν, όμως, κάποια εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια, τα οποία δεν σχετίζονται με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά με άλλους, δευτερεύοντες, ίσως, παράγοντες, οι οποίοι, όμως επηρεάζουν σημαντικά στη λήψη των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται από τους εταίρους και αφορούν την Ελλάδα. Πρόκειται, σημείωσε, για την ελλιπή ενημέρωση πολιτικών παραγόντων για την ουσία του «ελληνικού προβλήματος» και το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται στα κοινοτικά όργανα, αλλά σε επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού.

  Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» ο κ. Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος: τώρα που το χρέος ανήκει στην ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, κανένας δεν το δέχεται, είπε και πρόσθεσε «Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

  Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε αρχικά το «κούρεμα» των 130 δις που έχει ήδη γίνει, αλλά τόνισε και ότι το αρχικό πρόγραμμα, για την Ελλάδα, δεν ήταν επαρκές και ότι έγινε επαρκές με το δεύτερο πρόγραμμα. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι μια «δημοσιονομικά εξυγιασμένη χώρα», που «έχει ανακτήσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες» και χαρακτήρισε «απολύτως βιώσιμο» το χρέος.

  Αναφέρθηκε και σε όσα κατά καιρούς αναφέρονται από πολιτικούς και τον Τύπο χωρών της ευρωζώνης, που ισχυρίζονται ότι οι πολίτες των χωρών τους πληρώνει για τους Έλληνες. Ως τώρα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει πληρώσει ένα ευρώ για την Ελλάδα», και επανέλαβε το ίδιο ειδικά για τους Γερμανούς πολίτες. Μάλιστα για τη Γερμανία ανέφερε ότι ειδικά στο πρώτο δάνειο, το οποίο ήταν διακυβερνητικό, η ίδια δεν μετείχε. Αυτή που μετείχε ήταν η KFW, προς την οποία παρείχε εγγυήσεις το γερμανικό δημόσιο.

  Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το δάνειο εξυπηρετείται και «κανείς δεν έχει χάσει τίποτα» και «κανείς δεν χρειάζεται να χάσει τίποτα». Η μόνη επιφύλαξη που κράτησε ήταν για την περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα «οδηγηθεί στο αδιέξοδο», ύστερα από τόσες θυσίες, προφανώς όχι με δική της ευθύνη. Τότε, είπε «θα χάσουν και οι χώρες τα χρήματά τους».

  Το θέμα, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, «είναι «αμιγώς πολιτικό». Αν το Eurogroup δηλώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας θα συμφωνήσει αμέσως, θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα αγοράσει στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι, τελικά, «το παιχνίδι είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ένα παιχνίδι πολιτικών στερεοτύπων και πολιτικής ρητορικής».

  "Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα με γερμανική απόφαση"

  Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και την ευρωζώνη με βασικά γερμανική απόφαση, καθώς και ότι η ΕΚΤ αντιδρούσε στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και χρειάσθηκε μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί ο Ζ. Τρισέ για να συναινέσει στο PSI, στο «κούρεμα», δηλαδή, του ιδιωτικού τμήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους.

  Αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή

  Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές, για το πώς δημιουργήθηκε το «ελληνικό πρόβλημα» και τις διαφορές του από το πρόβλημα των άλλων χωρών, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ μεγάλο και μη χρηματοδοτήσιμο δημόσιο χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ένα πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δημιουργήθηκε, είπε, γιατί μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, δεν διαμορφώθηκε ένα νέο μοντέλο παραγωγής και ανταγωνιστικότητας και τα κρίσιμα χρόνια, μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ και μετά το κορυφαίο σημείο προβολής της χώρας που ήταν η προεδρία του 2003 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, είχαμε έξι χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, από τις αρχές του 2004 έως το τέλος του 2009, όπου είχαμε πραγματικό εκτροχιασμό και δημοσιονομικό και διαρθρωτικό.

  Αυτό το πρόβλημα σκεπάστηκε, συνέχισε, ο κ. Βενιζέλος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξωραϊστούν οι ευθύνες «της δεξιάς» την περίοδο 2004-2009, την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη» και περίπου να αθωωθεί η ΝΔ για τις «ιστορικές ευθύνες» της.

  Ευθύνη, για τη δημιουργία του προβλήματος, απέδωσε και στα κοινοτικά όργανα, τα οποία δεν έστειλαν «σήματα κινδύνου» και επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Σχετικά με την τρόϊκα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκινάει μέσα από την πίεση των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδίως της γερμανικής κυβέρνησης, να έρθει το ΔΝΤ και να εγκατασταθεί στην καρδιά της ευρωζώνης. Όπως τόνισε η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν το 2010 να έρθει το ΔΝΤ μέσα στις Βρυξέλλες να εγκατασταθεί γιατί είχε τεχνογνωσία και όχι γιατί είχε κεφάλαια. Η παρουσία του ΔΝΤ μέσα στην ευρωζώνη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι η εκδήλωση της δυσπιστίας των κυβερνήσεων, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, όπως τόνισε, αναβαθμίσθηκε και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έθεσε και θέμα «πολιτικής ανισορροπίας» στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στις 18 χώρες της ευρωζώνης, η συντριπτική πλειοψηφία τους, βρίσκεται σε πρόβλημα, άμεσα ή έμμεσα.

  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα