• Ρίζου και Νταλάρα “μοιράζονται” την κατά Χατζηαντωνίου “Γκάμπλερ”στο “Bios main”

  10:37 μμ, Παρασκευή 10 Μάι 2019 10:37 μμ, Παρασκευή 10 Μάι 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά ραντεβού που δίνουμε για τις επόμενες ημέρες είναι το δίχως άλλο αυτό με την... Έντα Γκάμπλερ στο Bios main!Μόνο που η Έντα δεν παίζεται από μια ηθοποιό αλλά από δύο και δη εξαιρετικές:την Ελίνα Ρίζου και την Γεωργιάνα Νταλάρα.Πάμε να στα πω όλα γρήγορα γιατί η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα και θα κλείσει στις 29 Μαίου.

  Η Έντα επιστρέφει από το γαμήλιο ταξίδι με τον Γέργκεν Τέσμαν στο σπίτι των ονείρων τους, στη Βίλα Φαλκ, που τόσο όμορφα έχουν φτιάξει για χάρη τους η θεία Γιούλια και ο οικογενειακός φίλος, Διαμεσολαβητής Μπρακ.

  Όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν «κανονικά» εώς πληκτικά, αλλά το παρελθόν εισβάλλει με την επίσκεψη της κυρίας Έλβστεντ και την απρόσμενη επιστροφή του άσπονδου φίλου και πιο επικίνδυνου εχθρού, ονόματι Άιλερτ Λέβμποργκ.

  Όποιοι έρχονται στη Βίλα Φαλκ δεν ξαναφεύγουν ποτέ. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια εν δυνάμει πραγματικότητα και στην πραγματική δυνατότητα, ανίκανοι να διαχειριστούν τη ζωή και το μέλλον, επιλέγουν να διαχειριστούν τη ζωή κάποιου άλλου. Είναι χαμένοι, εξαρτημένοι κι απελπισμένα μόνοι, είναι ξεστρατισμένα νήπια που βγάζουν άναρθρες κραυγές και την επόμενη στιγμή, απολύτως στερημένοι από οποιαδηπότε δυνατότητα, βυθίζονται στην πιο ιερήβουβαμάρα. Είναι ενήλικες.

  Στην πιο βαθειά απελπισία, περιγράφει ποιητικά ο Κίρκεγκωρ, η ψυχή αναδιπλώνεται, ο εαυτός διασπάται, κλείνεται σε ένα «κλειστό δωμάτιο», κι από εκείπερίκλειστος οδηγεί τη φαινομενική παρουσία του ανθρώπου, του οποίου η ψυχή ασθενεί απο απελπισία. Οαπελπισμένος είναι περισσότερο μια αφαίρεση, μια απουσία μέσα σε ένα κέλυφος ανθρώπινων συμπεριφορών και στερεοτυπικής κανονικότητας.

  Αυτήν την αφηρημένη κατάσταση διαχειρίζεται η Ζωή Χατζηαντωνίου. Διασπά την Έντα, στη φυσική παρουσία που σιωπά, και στην φωνή που παραμένει κλεισμένη στο «πίσω δωμάτιο» στον μοναδικό χώρο που της αναλογεί.

  Ο Καμύ επιμένει ότι η αυτοκτονία προετοιμάζεται μέσα στη σιωπή, ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης. Κάποιοι την περιγραφουν ως την απόρροια της αποκοπής από το «γενικό». Η Έντα, πάντως, κλειδωμένη στο «κλειστό δωμάτιο» του εαυτού της, είναι ταυτόχρονα παίκτης και πιόνι. Είναι ανίκητη παίκτρια εναντίον της. Και αυτό είναι το παράδοξο μέσα στο οποίο ζει.

  Η Έντα, προοδευτικά, αδειάζει τον εαυτό της, ξεφορτώνεται ό,τι την προσδιορίζει, το όνομα, τα πιστόλια του πατέρα της, το πιάνο, εντέλει την ίδια.

  Όταν όλα έχουν επιτελεστεί και οι φαντασμαγορίες του μυαλού της έχουν αδειάσει, την αποκαλυπτική στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η τραγικότητα μόνο μέσα στο μυαλό της υπάρχει κι ότι η «αληθινή πραγματικότητα» μόνο με χυδαιότητα και γελοιότητα προικίζει τους ανθρώπους, τότε δεν αντέχει.

  Η ζωή δεν είναι τραγική, η ζωή ειναι γελοία. Κι αυτό δεν αντέχεται.

  (Ε. Ίψεν)

  ​Δημιουργική ομάδα

  Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου

  Μετάφραση: διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα

  Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά

  Μουσική: Μιχάλης Παρασκάκης

  Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

  Σχεδιασμός ήχου: Κώστα Μπώκος

  Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Ντεληθέου

  Βοηθός στην επεξεργασία κειμένου: Δημήτρης Πασσάς

  Εκτέλεση παραγωγής: Quadrat

  Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ντεληθέου

  Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

  Έντα, σύζυγος του Γέργκεν Τέσμαν και κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ:

  Ελίνα Ρίζου και Γεωργιάννα Νταλάρα

  Γέργκεν Τέσμαν, πανεπιστημιακός υπότροφος στην Ιστορία του πολιτισμού:

  Γιάννης Κλίνης

  Δεσποινίς Γιούλια Τέσμαν, θεία του Γέργκεν:

  Ρίτα Λυτού

  Τέα Έλβστεντ:

  Αρετή Σεϊνταρίδου

  Διαμεσολαβητής Μπρακ:

  Γιώργος Βαλαής

  Άιλερτ Λέβμποργκ:

  Φιντέλ Ταλαμπούκας

  Η παράσταση Έντα Γκάμπλερ επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ και συγχρηματοδοτείται από το Δη. Πε. Θε. Κοζάνης.

  Πληροφορίες παράστασης

  Bios main

  Πειραιώς 84 Αθήνα, Κεραμεικός 10435, τηλ. 210 3425335

  Διάρκεια παραστάσεων:

  από Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 έως Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

  Ημέρες παραστάσεων:

  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη

  Ώρα έναρξης: 21.15

  Διάρκεια: 120’

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα