• Σε συμβιβασμό προχωρά ο Μόρσι

  10:39 μμ, Δευτέρα 26 Νοε 2012 10:39 μμ, Δευτέρα 26 Νοε 2012

  Σε συμβιβασμό προχωρά ο Μόρσι

  Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συμφώνησε σήμερα ότι μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα "εθνικης κυριαρχίας" δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

  Η υποχώρηση αυτή υποδηλώνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση συμβιβασμού των δικαστών προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση των τελευταίων ημερών.

  Ο Μόρσι πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης την περασμένη Πέμπτη, όταν με διάταγμα ενίσχυσε τις εξουσίες του και όρισε ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνει μέχρι την εκλογή νέου κοινοβουλίου δεν θα μπορούν να προσβάλλονται δικαστικά. Ανώτατοι δικαστές του αντιπρότειναν να περιορίσει το απρόσβλητο μόνο στις αποφάσεις για "κυριαρχικά θέματα".

  "Ο πρόεδρος είπε ότι σέβεται απεριόριστα τη δικαστική εξουσία και τους εκπροσώπους της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Μόρσι, Γιάσερ Άλι, διευκρινίζοντας ότι η "ασυλία" των προεδρικών αποφάσεων αφορά μόνο "όσες συνδέονται με ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας".

  Το διάταγμα θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να τροποποιηθεί.

  Οι δηλώσεις του Άλι έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με το Ανώτατο Συμβούλιο των δικαστών στην οποία συζητήθηκαν τρόποι εξόδου από τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα