• Το νησί-φάρος των μεταναστών

  4:51 μμ, Πέμπτη 06 Σεπ 2012 4:51 μμ, Πέμπτη 06 Σεπ 2012

  Η ισπανική κυβέρνηση τρέμει το κύμα των μεταναστών που φτάνουν στα ισπανικά νησιά από το Μαρόκο, μέσω της Isla de Tierra. Ανήσυχη με το νέο αυτό κύμα, η Ισπανία αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της...

  Είναι ένα νησάκι μήκους 200 μέτρων και πλάτους 100, σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από τις μαροκινές ακτές, απέναντι από την πόλη Αλ-Χοσέιμα, ανάμεσα στη Θέουτα και τη Μελίγια. Μια μικρή και ακατοίκητη γωνιά, όπου φτάνει κανείς εύκολα κολυμπώντας, κι όπου δεσπόζει μια κοκκινοκίτρινη σημαία. Λέγεται Isla de Tierra. Στις 29 Αυγούστου έφτασαν εκεί 19 Αφρικανοί. Στις 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 70. Όλοι ελπίζουν από εκεί να μπουν στην Ευρώπη.

  Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ισπανία, διέσχιζαν τα στενά του Γιβραλτάρ, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, ή προσπαθούσαν να φτάσουν στην Αλχεσίρας ή την Αλμέρια. Μόλις τους τελευταίους μήνες ανακάλυψαν αυτά τα μικρά ισπανικά νησιά, στην πλειοψηφία τους ακατοίκητα, που λέγονται Isla de Tierra, Isla de Agua, Penon de Alhucemas, Islas Chafarinas ή Isla de Alboran.

  Ανήσυχη με το νέο αυτό κύμα, η Ισπανία αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Με εξαίρεση 16 γυναίκες και παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Μελίγια, η κυβέρνηση της Μαδρίτης άφησε τους μετανάστες μόνους στην Isla de Tierra, φροντίζοντας μόνο να τους πετάξει από μια βάρκα τρόφιμα και νερό. Και τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, τους έστειλε πίσω στο Μαρόκο με βάση μια συμφωνία που υπέγραψε με το Ραμπάτ.

  Η λύση αυτή προκάλεσε την οργή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. «Οι συλλογικές απελάσεις απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες», τόνισε η Μαρία Σεράνο, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία. Η συμφωνία, πάντως, έδωσε μια διέξοδο στην ισπανική κυβέρνηση. Ο αντιπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μελίγια, Αμπντελμαλίκ Ελ Μπαρκάνι, κατήγγειλε τις Μαφίες που επιδίδονται σε εμπόριο ανθρώπων και χαιρέτισε τη συνεργασία με τις αρχές του Μαρόκου.

  Υπενθυμίζουμε πως τον Ιούνιο του 2012, σαράντα έξι άτομα κατάφεραν να περάσουν αυτό το τείχος που χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη. Στις 7 Αυγούστου, από τους εκατό Αφρικανούς που προσπάθησαν να περάσουν, οι 20 τα κατάφεραν. Στις 19 Αυγούστου, αυτοί που προσπάθησαν ήταν 300 κι αυτοί που τα κατάφεραν 60.

  Μια δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελ Παΐς ρώτησε έναν από τους μετανάστες που περίμεναν να περάσουν αυτό το τείχος ύψους έξι μέτρων αν γνωρίζει ότι η Ισπανία διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση. Η απάντησή του ήταν: «Κρίση; Εμείς μιλάμε για θάνατο»!...

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα