• Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα και το άτακτο η Κύπρος

  10:30 πμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019 10:30 πμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019

  Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

  “Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλοίο μας Πορθητής ξεκίνησε γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακηρύξει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη από τις αρχές Μαΐου στα δυτικά της Κύπρου κατόπιν αδείας που παραχώρησε μεταξύ 2009 και 2012 η κυβέρνησή μας προς τα Τουρκικά Πετρέλαια. Το πλωτό γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, μετέβη επίσης πρόσφατα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και διενεργεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων εντός των περιοχών που έχει δώσει σχετική άδεια η ΤΔΒΚ από το 2011 προς τα Τουρκικά Πετρέλαια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία σημειώνει:

  “Μας παραξένεψαν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ ανήκει κυρίως στην Ελλάδα. Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, η οποία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνει την ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν τους δίνει το δικαίωμα να παραβιάζουν και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τόσο τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της χώρας μας παράνομες. Είναι άλλο ένα παράδειγμα στο ότι αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους, των συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς από το 1963 και έπειτα, σαν να μην υπάρχουν στο νησί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί αυτή την παράνομη συμπεριφορά, επέχοντας ρόλο εταίρου στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου πάνω στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συν-ιδιοκτήτες του νησιού. Είναι πλέον σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”.

  “Η Τουρκία, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τ/κ λαού γύρω από το νησί, όσο η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ στο μηχανισμό αποφάσεων για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και όσο δεν εγγυάται τα δικαιώματά τους. Υπό αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, οι οποίες εξέδωσαν νόμιμες και θεμιτές άδειες για γεωτρήσεις του Γιαβούζ”.

  Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα