• Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πολύνεκρη επίθεση στη Νιγηρία

  5:15 πμ, Πέμπτη 20 Ιουν 2019 5:15 πμ, Πέμπτη 20 Ιουν 2019

  Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο βραχίονάς της στη δυτική Αφρική εξαπέλυσε επίθεση εναντίον βάσης του στρατού στη βορειοανατολική επαρχία Μπόρνο της Νιγηρίας και ότι οι μαχητές του σκότωσαν 12 στελέχη των νιγηριανών ένοπλων δυνάμεων.

  Πηγές προσκείμενες στον νιγηριανό στρατό έδωσαν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, μεταξύ 15 και 25 νεκρών, στην έφοδο αυτή, που έκαναν αντάρτες με τουλάχιστον εννιά φορτηγάκια με προσαρμοσμένα στις καρότσες τους βαριά πολυβόλα. Στόχος ήταν βάση του στρατού στην περιφέρεια της πόλης Γκατζίραμ. Η επίθεση έγινε τη Δευτέρα περί τις 17:30 [19:30 ώρα Ελλάδας]. Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, η μάχη κράτησε τρεις ώρες.

  Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωσης που σχηματίστηκε όταν αποσχίστηκε μια φράξια της Μπόκο Χαράμ, επιτίθενται κυρίως εναντίον μονάδων του στρατού. Η βάση, στην περιφέρεια της Γκατζίραμ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Μαϊντουγκούρι, καταστράφηκε, υποστήριξαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που αναδημοσίευσε το αμερικανικό εξειδικευμένο ινστιτούτο SITE, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο.

  Σύμφωνα με κατοίκους, οι τζιχαντιστές εισέβαλαν κατόπιν στην πόλη Γκατζίραμ, πυροβόλησαν στον αέρα, τρέποντας σε φυγή κάποιους κατοίκους και αναγκάζοντας άλλους να κλειστούν στα σπίτια τους, λεηλάτησαν καταστήματα και αποθήκες τροφίμων κι αποχώρησαν έπειτα από πέντε ώρες.

  Η επίθεση ακολουθεί μια παρόμοια την περασμένη εβδομάδα με έως και 20 νεκρούς στις τάξεις του στρατού, αλλά και τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι την Κυριακή στην Κοντούγκα, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

  Η συνεχιζόμενη βία στη βόρεια Νιγηρία δεν πάει να εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης πως οι τζιχαντιστές έχουν πρακτικά ηττηθεί.

  Ο ανταρτοπόλεμος στη βορειοανατολική Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες αφότου ξέσπασε το 2009. Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, στρατηγός εν αποστρατεία, επανεξελέγη τον Φεβρουάριο υποσχόμενος εκ νέου να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

  Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του αυτόν τον μήνα, ο Μπουχάρι δεσμεύθηκε να ενισχύσει τον στρατό αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες και διαθέτοντάς του εξοπλισμό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα