• Κομισιόν: Σταθερή πρόοδος καταγράφεται στην χρηματοδότηση των έργων για το προσφυγικό στην Τουρκία

  7:57 πμ, Σαββατο 18 Μάι 2019 7:57 πμ, Σαββατο 18 Μάι 2019

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  "Σημαντική πρόοδο" στην εφαρμογή και τον προγραμματισμό 6 δισ. ευρώ της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με ανθρωπιστικά 84 έργα σε εξέλιξη, καταγράφει σημερινή έκθεση της Κομισιόν, μετά τη 12η συνεδρίαση της αρμόδιας για τα κονδύλια διευθύνουσας επιτροπής, υπό την προεδρία της Κομισιόν και τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, από τα 6 δισ. συνολικά, έχουν δεσμευθεί τα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,45 δισ. ευρώ συναφθεί σε συμβάσεις έργων και έχουν 2,22 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί.

  Η τρίτη ετήσια έκθεση παρακολούθησης εξετάστηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή και επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στον προγραμματισμό της δεύτερης δόσης των 3 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του μηχανισμού. Συμπλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων έργων στους τομείς της κοινωνικοοικονομικής στήριξης και της δημοτικής υποδομής ύψους 845 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 84 έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού παρουσιάζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και σημαντικό θετικό αντίκτυπο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες υποδοχής, διευκολύνοντας την ένταξη των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία.

  Αναλυτικά, για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων (μια από τις προτεραιότητες του Επιτρόπου Στυλιανίδη), η ΕΕ υπέγραψε σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει να υποστηρίζει τα υπάρχοντα προγράμματα, τα οποία θα συμπληρωθούν από άλλα 100 εκατ. ευρώ πριν από το καλοκαίρι. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή 136 σχολικών κτιρίων και 50 προκατασκευασμένων σχολείων σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η πρόοδος στην εκπαιδευτική υποδομή συμβαδίζει με την υλοποίηση του έργου για την προώθηση της ενσωμάτωσης των παιδιών στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα (περί τους 400.000 μαθητές).

  Στον τομέα της υγείας, πραγματοποιήθηκαν 5 εκατ. διαβουλεύσεις για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ τώρα λειτουργούν 178 κέντρα μετανάστευσης που απασχολούν πάνω από 2.600 υπαλλήλους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι συριακοί πρόσφυγες.

  Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και σύμφωνα με τη δέσμευσή της, 1.6 εκατ. πρόσφυγες λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. "Εργαζόμαστε για να κάνουμε την υποστήριξή μας πιο βιώσιμη. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία για να καταστήσουμε αυτό δυνατό", σημείωσε.

  Υπενθυμίζεται ότι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δημιουργήθηκε το 2015, διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 6 δισ. ευρώ, διαιρεμένο σε δύο ίσες δόσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που κατανέμονται σε δύο περιόδους: 2016-2017 και 2018-2019. Έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,22 δισ. ευρώ , έχουν συνάψει συμβάσεις ύψους 3,45 δισ. ευρώ, σε 84 έργα που ήδη υλοποιούνται.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα