• Έμεινε παράλυτη όταν την πέταξε από το παράθυρο ο σύντροφός της - Δεν δικαιούται πλήρη αποζημίωση

  1:13 πμ, Παρασκευή 04 Ιάν 2019 1:13 πμ, Παρασκευή 04 Ιάν 2019

  "Ακατανόητη" χαρακτήρισε η Γαλλίδα υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα, που έμεινε παραπληγική αφού την εκπαραθύρωσε ο σύντροφός της, δεν δικαιούται να αποζημιωθεί πλήρως διότι θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για όσα της συνέβησαν.

  Η υπόθεση, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Le Maine Libre, χρονολογείται από τις 24 Αυγούστου 2013. Την ημέρα εκείνη, αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα όπου ζούσε η επονομαζόμενη "Αϊντά" - η αστυνομία δεν δημοσιοποίησε το πραγματικό της όνομα-και του συντρόφου της, ο οποίος είχε επιτεθεί σε έναν κοινό φίλο τους. Λόγω της κατάστασης, συμβούλεψαν την 25χρονη να μην κοιμηθεί εκείνο το βράδυ στο σπίτι της.

  Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Αϊντά ήθελε αρχικά να πάει στο πατρικό της στο Αλενσόν, όμως ήταν ήδη πολύ αργά και δεν προλάβαινε το τελευταίο τρένο. Κάλεσε το 115 (ο τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι άστεγοι ή πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης), κατόπιν έστειλε μηνύματα με το κινητό σε φίλους της. Μάταια. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι.

  "Η Αϊντά κακοποιείτο συχνά, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Εκείνο το βράδυ όμως, δεν της είχε ασκήσει βία", εξήγησε ο δικηγόρος της, Ματιάς Ζαρί.

  Όταν όμως επέστρεψε στο σπίτι, δέχτηκε την επίθεση του συντρόφου της. Οι γείτονες ειδοποίησαν μέσα στη νύχτα τις αρχές και όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην πολυκατοικία, την βρήκαν αναίσθητη στο πεζοδρόμιο: την είχε πετάξει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου.

  Η Αϊντά έμεινε παράλυτη και ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Με μια απόφασή του, το 2016, δικαστήριο όρισε το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται το θύμα στα 90.000 ευρώ.

  Οι δικηγόροι της προσέφυγαν τότε στην αρμόδια Επιτροπή Αποζημιώσεων των Θυμάτων Αδικημάτων (Civi) ζητώντας από το κράτος, μέσω του Ταμείου Εξασφάλισης Θυμάτων (FGTI), να καταβάλει αυτό το ποσό. Αλλά το Ταμείο αντιπρότεινε να της χορηγηθεί μερική αποζημίωση, θεωρώντας ότι φέρει εν μέρει ευθύνη, επειδή επέστρεψε στο σπίτι της το μοιραίο βράδυ.

  Η Civi, στην οποία προσέφυγαν και πάλι οι δικηγόροι, έκρινε επίσης πέρσι τον Φεβρουάριο ότι η Αϊντά ήταν υπεύθυνη για τον βαρύτατο τραυματισμό της και πρότεινε να της χορηγήσει αποζημίωση ύψους 67.500 ευρώ. Μια νέα ακρόαση έχει οριστεί για τις 27 Μαΐου φέτος, μετά την έφεση που υπέβαλαν οι δικηγόροι της. "Αυτό που μας σόκαρε είναι ότι (ο εισαγγελέας του δικαστηρίου) έγραψε τη λέξη θύμα μέσα σε εισαγωγικά, σαν να μην ήταν πραγματικά θύμα η πελάτισσά μας", τόνισε ο Ζαρί.

  Η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπα, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτήρισε "σοκαριστική και ακατανόητη" την απόφαση. "Το να θεωρείται μια γυναίκα υπεύθυνη, έστω και εν μέρει, για τη βία που έχει υποστεί (...) έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουμε για να πείσουμε ότι μια γυναίκα δεν ευθύνεται ποτέ για τη βία που της ασκείται", υπογράμμισε, δηλώνοντας έτοιμη "να παρέμβει προσωπικά" στην υπόθεση, αν χρειαστεί.

  Το Ταμείο Εξασφάλισης Θυμάτων, υπενθύμισε από την πλευρά του ότι στο δικαστήριο αποκαλύφθηκαν τα δύο "λάθη" που διέπραξε το θύμα: ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και ότι επέστρεψε στο διαμέρισμα. Και εξήγησε ότι ο νόμος προβλέπει ότι θύματα που συνέβαλαν, με τις πράξεις τους, στη βλάβη που υπέστησαν, μπορεί να αποζημιωθούν μόνο μερικώς ή ακόμη και καθόλου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα