• Αυτός είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που συνελήφθη στη Γαλλία για ξέπλυμα χρήματος

  11:01 πμ, Πέμπτη 23 Νοε 2017 11:01 πμ, Πέμπτη 23 Νοε 2017

  Την οργή του Κρεμλίνου έχει προκαλέσει η σύλληψη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σουλεϊμάν Κερίμοφ από τις γαλλικές αρχές. Ο 51χρονος, που είναι και γερουσιαστής, συνελήφθη τη Δευτέρα αμέσως μόλις βγήκε από το αεροπλάνο με το οποίο είχε φτάσει στη Νίκαια της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθη καθώς διεξάγεται εις βάρος του επίσημη έρευνα από τις γαλλικές αρχές για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

  Ο εισαγγελέας Ζαν-Μισέλ Πιερ γνωστοποίησε πως ο Κερίμοφ δεν θα προφυλακιστεί εάν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους. Οι όροι αυτοί είναι να καταβάλει εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ, να παραδώσει το διαβατήριό του στις γαλλικές αρχές, να παραμείνει στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ, να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα αρκετές φορές την εβδομάδα και να μη συναντάται με πρόσωπα που ο εισαγγελέας δεν μπορεί να επαληθεύσει την ταυτότητά τους.

  Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ φέρεται να αγόρασε διάφορα πολυτελή ακίνητα σε ιδιαίτερα ακριβές περιοχές μέσω εταιρειών-βιτρινών, προκειμένου να μειώσει τους φόρους που όφειλε να καταβάλει εάν τα αποκτούσε με διαφορετικό τρόπο στο γαλλικό δημόσιο. Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης έχουν συλληφθεί επίσης ένας δικηγόρος ειδικευμένος σε φορολογικά θέματα και δύο ελβετοί επιχειρηματίες.

  Ο Κερίμοφ συνελήφθη στη Νίκαια τη Δευτέρα και τέθηκε υπό κράτηση. Ο δισεκατομμυριούχος έχει στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο, αλλά δεν το χρησιμοποίησε τη Δευτέρα, καθώς ταξίδευε για προσωπικούς λόγους.

  Η σύλληψή του προκάλεσε την οργή πολλών κοινοβουλευτικών στη Ρωσία και την αντίδραση του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι ο Κερίμοφ, ως μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή), απολαύει διπλωματικής ασυλίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στις γαλλικές αρχές και κάλεσε τον γάλλο επιτετραμμένο στη Μόσχα για την υπόθεση.

  Η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, με ψήφισμά της κατήγγειλε μια παραβίαση της σύμβασης της Βιέννης για τη διπλωματική ασυλία.

  Ο Κερίμοφ, που κατάγεται από το Νταγκεστάν, μια ρωσική περιφέρεια που γειτονεύει με την Τσετσενία, έκανε περιουσία την εποχή των ξέφρενων ιδιωτικοποιήσεων μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Του ανήκε μεγάλο μέρος των μετοχών της Uralkali, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτικών λιπασμάτων παγκοσμίως, και μια ποδοσφαιρική ομάδα στη Μαχατσκάλα που είχε απασχολήσει κατά καιρούς τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς αθλητικού Τύπου με τις πανάκριβες μετεγγραφές διάσημων παικτών, όπως για παράδειγμα του Σαμουέλ Ετό. Αλλά στην κρίση του 2008 υπέστη μεγάλες απώλειες, πούλησε τις περισσότερες μετοχές του και πλέον ασχολείται κυρίως με την εταιρεία χρυσού Polyus, τη μεγαλύτερη του κλάδου στη Ρωσία.

  Στέλεχος του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο Κερίμοφ εκπροσωπεί το Νταγκεστάν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα