• Οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής - Τα τρία καυτά θέματα που συζητήθηκαν

  7:30 πμ, Παρασκευή 20 Οκτ 2017 7:30 πμ, Παρασκευή 20 Οκτ 2017

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  Η συζήτηση για την Τουρκία στο δείπνο τον ηγετών της ΕΕ δεν ήρθε τυχαία. Ήταν το πάγιο αίτημα πολλών εθνικών κυβερνήσεων και πολλών ηγετών που τους προηγούμενους μήνες ήρθαν αντιμέτωποι με εκλογικές αναμετρήσεις.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη συζήτηση ενέγραψε στην ατζέντα η Άνγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής όμως, όποιος μιλούσε για την Τουρκία μιλούσε σε εθνικό ακροατήριο. Η πρώτη φορά που η συζήτηση αυτή θα γίνει στο επίπεδο των ηγετών, γύρω από ένα τραπέζι είναι σε αυτή τη Σύνοδο σε αυτό το δείπνο.

  Και το κυριότερο είναι πως τη συζήτηση θα καθοδηγήσει “μια παλιά αλεπού της πολιτικής”, ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. όπως είπε έλεγε χθες βράδυ μια διπλωματική πηγή.

  Χωρίς κείμενα, χωρίς αποφάσεις, χωρίς συμπεράσματα για να υπάρχει ο κίνδυνος των επικρίσεων και των διαρροών, οι ηγέτες συνομίλησαν σε ένα “ασφαλές περιβάλλον”, που μοιάζει πολύ με ομάδα αλληλοβοήθειας ή ομαδική ψυχοθεραπεία. Ο Ψυχοθεραπευτής βεβαίως ήταν ο Γιούνκερ και δεν ήταν η πρώτη φόρα.

  Όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τα πέντε σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, έλεγε ουσιαστικά στους ηγέτες “αυτά είναι αυτά που λέτε εσείς - αυτές είναι οι σκέψεις σας”. Παρόμοια είναι και η διαδικασία του δείπνου.

  Στην πράξη, τα προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία δεν πρόκειται να τερματιστούν, ωστόσο, θα αλλάξει ριζικά η κατανομή τους και θα διοχετευθούν προς την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε στο real.gr κοινοτική πηγή.

  Η “ψυχοθεραπεία” είναι βεβαίως οργανωμένη.

  Οι 28 απαντάνε σε 3 ερωτήματα:

  • τι θα γίνει με τα ποσά (τα χρήματα της προενταξιακής βοήθειας και του μεταναστευτικού)

  • τι θα γίνει με τα κεφάλαια (δηλαδή τις θεματικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη) και

  • τι θα γίνει με την συνεργασία για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία.

  Το τρίτο το θέλει πιο πολύ η ΕΕ και τα δύο πρώτα τα θέλει πιο πολύ ο Ερντογάν. Κάπως έτσι θα δοθούν και οι κατευθύνσεις.

  Σε σχέση με τα κεφάλαια είναι γνωστό ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν: δεν ανοίγει κανένα παγωμένο κεφάλαιο, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη visa και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

  Σε σχέση με τα λεφτά, είναι πιθανό κεφάλαια της προενταξιακής βοήθειας να πάνε στο προσφυγικό ή στην κοινωνία των πολιτών.

  Συγκεκριμένα, κοινοτική πηγή ερμηνεύοντας δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα προενταξιακά κονδύλια, εξήγησε ότι ο κυριότερος όγκος των κονδυλίων. έτσι και αλλιώς, δεν μπορεί να εκταμιευθεί.

  Η πηγή εξήγησε ότι τα κονδύλια ως επί το πλείστω συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και η Τουρκία έχει σταματήσει να μεταρρυθμίζεται εδώ και καιρό. Αυτό που θα γίνει, σημείωσε η ίδια πηγή, είναι πως στο πλαίσιο της αναθεώρησης της κατανομής των κονδυλίων, η ΕΕ θα αλλάξει την κατανομή των ποσών, από την κυβέρνηση προς την κοινωνία των πολιτών, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανισμών.

  Στο παρασκήνιο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έχει σημασία αυτή τη χρονική στιγμή να βοηθηθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας, με όποια μέσα έχει διαθέσιμα η ΕΕ.

  Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το πιο απτό πράγμα που βγήκε από τη χθεσινή ημέρα ήταν η υπόδειξη προς την Τουρκία, να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων των Κρατών Μελών, την οποία πέτυχε να συμπεριλάβει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κυπριακή Δημοκρατία.

  Συγκεκριμένα, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Συμπερασμάτων της Συνόδου για τη Μετανάστευση, οι 28 συμπεριέλαβαν στο αρχικό κείμενο φράση που υποδεικνύει στην Άγκυρα "να εφαρμόζει πλήρως και χωρίς διακρίσεις τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, έναντι όλων των Κρατών Μελών".

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του δείπνου για τη στάση της Τουρκίας στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, αλλά και για τις πρόσφατες ενέργειες σε σχέση με την επιβολή δασμών στου εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους στα κατεχόμενα. Την συγκεκριμένη ενέργεια καταδίκασε ήδη με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ο Πρόεδρος ενημέρωσε νωρίτερα.

  Ο Προέδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ, ενημερώθηκε και αυτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ευχήθηκε δημόσια καλή επιτυχία στις εκλογές. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τα ίδια θέματα κατ` ιδίαν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 8 Δεκεμβρίου.

  Νωρίτερα το ΕΛΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση που κατηγορεί επίσημα την Τουρκία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Crans Montana, καταδικάζει την τουρκική εμμονή στα δικαιώματα εγγύησης και παρέμβασης στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι ηγέτες του ΕΛΚ συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν την κοινή τους στάση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

  Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το ατυχές αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Crans Montana για την Κύπρο.

  Σε επίσημη δήλωση το ΕΛΚ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Διάσκεψη του Crans Montana για την Κύπρο δεν κατάφερε να επιτύχει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των δικαιωμάτων εγγύησης και παρέμβασης στην Κύπρο και της συνέχισης της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο.

  Ως εκ τούτου, οι ηγέτες του ΕΛΚ καλούν επίσημα την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με την προσέγγιση του ΓΓ του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να εργαστεί εποικοδομητικά για την ολοκληρωμένη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

  Κατά την ίδια επίσημη δήλωση, το ΕΛΚ ενημερώθηκε επίσης για τα πρόσφατα μέτρα που επέβαλε η Τουρκία κατά των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα μέτρα αυτά και να απέχει από ενέργειες που αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα