• Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ στην Άγκυρα: Με αυτά που λέτε, απομακρύνεστε από την Ένωση

  11:38 πμ, Τετάρτη 15 Μάρ 2017 11:38 πμ, Τετάρτη 15 Μάρ 2017

  του Θάνου Αθανασίου

  Δεν έκανε αίτηση για να μπει η ΕΕ στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην ΕΕ, είπε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και προειδοποιώντας την Τουρκία, ότι «απομακρύνεται από την ΕΕ».

  Ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε ότι «σκανδαλίστηκε» από τις δηλώσεις των Τούρκων περί ναζί, τις οποίες δεν θα αποδεχθεί.

  Υπενθύμισε δε ότι η πατρίδα του το Λουξεμβούργο βρέθηκε υπό ναζιστική κατοχή, ο πατέρας του και τα τρία του αδέρφια στρατολογήθηκαν βιαίως από τους ναζί και οι πολίτες υπέφεραν.

  «Δεν θα αποδεχθώ ποτέ τέτοιες συγκρίσεις», σημείωσε ο Γιούνκερ.

  Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ολλανδίας και τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, ο Πρόεδρος της ΕΕ Τουσκ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι Ολλανδία και η Ολλανδία είναι ΕΕ».

  Είπε πως η Ολλανδία είναι «χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που το ισοπέδωσαν οι ναζί, έχει δήμαρχο που γεννήθηκε στο Μαρόκο, η πόλη του Εράσμου».

  «Όποιοι βλέπουν φασισμό στο Ρότερνταμ δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα», τόνισε ο Τουσκ.

  Την ανασκόπηση των αποφάσεων και των συζητήσεων των 28 και εν συνεχεία των 27 ηγετών της ΕΕ, παρουσίασαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ.

  Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου περιγράφοντας τις συζητήσεις αναφέρθηκε στην πορεία των συζητήσεων με τις χώρες της Βορείου Αφρικής για το μεταναστευτικό, την ανταλλαγή απόψεων με τον Μάριο Ντράγκι για την οικονομία (όπου η κατάσταση βελτιώνεται σε όλα τα κράτη μέλη) και την απόφαση της ΕΕ να επιμείνει στο ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και στην προώθηση της επόμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ιαπωνία.

  Ενημέρωσε δε τους ευρωβουλευτές για τις αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στη βάση της υπόσχεσης της Θεσσαλονίκης και για την αμυντική στρατηγική της ΕΕ, στην οποία οι 28 θα επανέλθουν το καλοκαίρι.

  Στη συνέχεια πέρασε στην ανασκόπηση της συζήτησης των 27 για το μέλλον της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στο μήνυμα ενότητας που πρέπει να σταλεί ενόψει της Ρώμης.

  Ο Τουσκ αναφέρθηκε στις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν και τα διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινή προοπτική και η ενότητα των 27, ανεξαρτήτως σεναρίων.

  «Αν θέλεις να πας γρήγορα πήγαινε μόνος και αν θες να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

  Σε σχέση με το Brexit, ο Τουσκ δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ και πως η πόρτα της ΕΕ θα είναι πάντα ανοιχτή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Προειδοποίησε, όμως, ότι οι απειλές για συμφωνίες «καλές για το Ηνωμένο Βασίλειο και κακές για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν θα εκφοβίσουν την ΕΕ και έστειλε το μήνυμα στο Λονδίνο ότι χωρίς συμφωνία αυτό έχει να χάσει περισσότερα.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα