• Έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα

  1:30 πμ, Δευτέρα 20 Απρ 2015 1:30 πμ, Δευτέρα 20 Απρ 2015

  Με το τραγούδι «Ηλιόλουστες μέρες θα έλθουν παιδιά», σε στίχους του μεγάλου Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, και βεγγαλικά οι οπαδοί του νεωτεριστή και μετριοπαθή, Μουσταφά Ακιντζί, πανηγύρισαν την επιτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στα κατεχόμενα. Για την Κυπριακή Δημοκρατία και την διεθνή κοινότητα αυτός που εκλέγεται είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού η «ΤΔΒΚ» αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

  Ο Ακιντζί θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον σκληροπυρηνικό ηγέτη , Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος σήμερα συγκέντρωσε 28,21% και σε απόσταση αναπνοής τον ακολουθεί ο Ακιντζί με 26, 92%, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» την σημερινή . Ο «λαός» πλέον, είπε, θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον δεύτερο γύρο η θέληση του κόσμου αυτή θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. «Θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, μια ανθρώπινη διαβίωση και όλοι μαζί θα κάνουμε τα βήματα για το αύριο», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

  Οι άλλοι υποψήφιοι έλαβαν: Σιμπέλ Σιμπέρ 22,54%

  Κουντρέτ Οζερσάι 21,21%

  Μουσταφά Ονουρέρ 0,40%

  Μουσταφά Ουλάς 0,24%

  Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,49%

  Το επιτελείο Ακιντζί υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος του είναι πρώτος και όχι δεύτερος, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 104.069 ή ποσοστό 62,5% με τις έγκυρες ψήφους να φτάνουν τις 101.945. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.

  Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις του γραφείου ερευνών Gezisi της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε προβλέψει ότι αντίπαλος του Έρογλου στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Ακιντζί , ενώ όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις έδειχναν αναμέτρηση Έρογλου-Σιμπέρ. Το ίδιο γραφείο έχει προβλέψει ότι τελικός νικητής την ερχόμενη Κυριακή θα είναι ο Μουσταφά Ακιντζί.

  Έκπληξη αποτελεί και το υψηλό ποσοστό του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο αναδεικνύει τον τέως τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και συνεργάτη του Έρογλου σε ρυθμιστικό παράγοντα για την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το ποσοστό του «δεν είναι ψήφοι από αντιδρώντες ή διαμαρτυρόμενους, αλλά από Τούρκους που ενστερνίζονται μια νέα πολιτική αντίληψη».

  Για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ήταν μη αναμενόμενο», δήλωσε ο πρόεδρός του, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

  Είπε επίσης ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει αύριο το βράδυ για αξιολόγηση του αποτελέσματος αλλά και για να αποφασίσει τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο.

  Η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Σιμπέλ Σιμπέρ, συνεχάρη τηλεφωνικά τους αντίπαλους υποψηφίους και ευχήθηκε «εκείνος που θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο τους Τουρκοκυπρίους».

  Αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη Κυριακή, οι υποστηρικτές του ΡΤΚ και του κ. Οζερσάι θα υποστηρίξουν τελικά την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι γνωστά στελέχη των Σιμπέρ - Οζερσάι διαμήνυσαν ότι θα στηρίξουν τον κ. Ακιντζί.

  Διαβάστε επίσης:

  Νίκη του Κέντρου στις φινλανδικές εκλογές

  Ραχόι: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα