• "Αναξιόπιστοι μάρτυρες" στη δίκη Πιστόριους

  1:05 μμ, Πέμπτη 11 Σεπ 2014 1:05 μμ, Πέμπτη 11 Σεπ 2014

  "Αναξιόπιστοι μάρτυρες" στη δίκη Πιστόριους

  Η Νοτιοαφρικανή δικαστής η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Οσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της φίλης του το 2013, απέρριψε σήμερα κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε "διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο".

  Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

  "Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου", είπε η δικαστής.

  "Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της" πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

  Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας , αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν "ανακριβή" απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι "αλάθητες".

  "Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που εγνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης", είπε.

  "Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης", είπε.

  Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

  "Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του", είπε.

  Καμία από τις δύο εκδοχές "δεν αποδεικνύει τίποτε", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού "δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα