• ΦΩΤΟ-Ο νεαρός Χίτλερ πανηγυρίζει για τον... πόλεμο

  5:23 μμ, Πέμπτη 04 Σεπ 2014 5:23 μμ, Πέμπτη 04 Σεπ 2014

  ΦΩΤΟ-Ο νεαρός Χίτλερ πανηγυρίζει για τον... πόλεμο

  Μια φωτογραφία που εμφανίζει τον Χίτλερ να υποδέχεται την ανακοίνωση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο μετέπειτα Φύρερ χαμογελάει ευτυχισμένος ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που έχει βγει στους δρόμους για να γιορτάσει.

  Δείτε τη φωτογραφία

  Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χίτλερ ήταν υποδεκανέας του 16ου Βαυαρικού Συντάγματος Εφέδρων Πεζικού Λιστ, στο δυτικό μέτωπο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου πήρε το παράσημο του Σιδηρού Σταυρού Δεύτερης Τάξης. Το 1916 ο Χίτλερ τραυματίστηκε στο πόδι, σε μια μάχη στη βόρεια Γαλλία. Στις αρχές Μαρτίου του 1917, έχοντας αναρρώσει, επέστρεψε στο μέτωπο, όπου το 1918 παρασημοφορείται με τον Σιδηρούν Σταυρό Πρώτης Τάξης.

  Ο Χίτλερ εθεωρείτο σωστός στρατιώτης, επειδή όμως η στάση του δεν ήταν κριτική απέναντι στους αξιωματικούς, ήταν μάλλον αντιπαθής στους συναδέλφους του. Ένας από αυτούς, ο Κόνραντ Χάιντεν (Konrad Heiden, πρώτος βιογράφος του Χίτλερ) θα γράψει αργότερα: «Όλοι τον βρίζαμε. Το βρίσκαμε ανυπόφορο να έχουμε ένα άσπρο πρόβατο ανάμεσά μας.»

  Λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, στις 15 Οκτωβρίου 1918, μετά από μια επίθεση με αέρια (συγκεκριμένα με αέριο μουστάρδας) στη Φλάνδρα, ο Χίτλερ εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Πάζεβαλκ της Πομερανίας. Την παροδική τύφλωσή του την απέδιδε ο ίδιος σε βλάβη των ματιών του εξαιτίας της επίδρασης των αερίων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό, καθώς θύματα του αερίου της μουστάρδας συχνά έχαναν την όρασή τους. Νεότερες μελέτες, οι οποίες βασίζονται στο αρχείο του στρατιωτικού νοσοκομείου, αποδεικνύουν ότι η αιτία για την ανωμαλία αυτή ήταν μια καθυστερημένη υστερική αντίδραση του Χίτλερ στη διαφαινόμενη, πλέον, ήττα της Γερμανίας. Επιπλέον, κατά τη διάγνωση του ψυχιάτρου του στρατιωτικού νοσοκομείου, ο Χίτλερ χαρακτηριζόταν ψυχασθενής και τελείως ακατάλληλος για να αναλάβει ηγετικά καθήκοντα.

  Επίσης και ο Χάιντεν αναφέρει ότι ο διοικητής του λόχου είπε κάποτε για τον Χίτλερ: «Αυτόν τον υστερικό ποτέ δε θα τον κάνω υπαξιωματικό!» Όντως, παρόλο που τραυματίστηκε πολλές φορές και πήρε δύο παράσημα, ο Χίτλερ δεν πήρε ποτέ προαγωγή από τον βαθμό του υποδεκανέα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, δεν οφειλόταν μόνο στο γεγονός ότι ήταν Αυστριακός υπήκοος.

  Παρόλα αυτά, ο Σεμπάστιαν Χάφνερ χαρακτηρίζει αυτή την εμπειρία του Χίτλερ στο μέτωπο ως «μοναδικό εκπαιδευτικό βίωμα», επειδή στα επόμενα χρόνια της ζωής του θα φανεί ότι είχε αποκτήσει σημαντική αντίληψη σε στρατιωτικά ζητήματα.

  Πηγή ΦΩΤΟ: Distractify.com

  Πηγή κειμένου: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα