• Μέρκελ προς Ερντογάν: Να είσαι συγκρατημένος στην Κολονία

  11:48 μμ, Πέμπτη 22 Μάι 2014 11:48 μμ, Πέμπτη 22 Μάι 2014

  Μέρκελ προς Ερντογάν: Να είσαι συγκρατημένος στην Κολονία

  Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι συγκρατημένος κατά τη διάρκεια μια ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στην Κολονία σε σχεδόν 20.000 τούρκους το προσεχές Σάββατο.

  Ο Ερντογάν «έχει εκφωνήσει πολλές φορές τέτοιες ομιλίες στη Γερμανία. Υποθέτω γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση και ειδικά αυτή τη φορά, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» είπε η Μέρκελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung αύριο Παρασκευή.

  Επικριτές του Ερντογάν εκφράζουν ανησυχία καθώς θεωρούν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ουσιαστικά έναν προεκλογικό λόγο εν όψει των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Αύγουστο. Αν και δεν έχει έως τώρα επισημοποιηθεί η πρόθεση του Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, γενικά αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

  Οι φλογερές, πατριωτικές ομιλίες του Ερντογάν ενώπιον των Τούρκων που ζουν στην Γερμανία προκαλούν πολλές φορές αντιδράσεις. Το 2008, σε μια ομιλία του κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απαίτησε σχολική εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα. Υπολογίζεται ότι περίπου δυο εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές και ο Ερντογάν θα ήθελε την υποστήριξή τους, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία . Άλλο 1 εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν γερμανική υπηκοότητα.

  «Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως οι ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών, οι επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η κατάσταση για τους χριστιανούς», ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται αύριο. Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία έχει κάνει «αναντίρρητα» μεγάλη οικονομική πρόοδο υπό τον Ερντογάν και επισήμανε ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τη κουρδική μειονότητα. Επαίνεσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες.

  Ερωτηθείσα εάν εμφανίζεται σκοπίμως τόσο επιφυλακτική έναντι του Ερντογάν ώστε να είναι σε θέση να τον επηρεάζει η Μέρκελ είπε πως «η εικόνα δεν είναι άσπρη και μαύρη, αλλά μάλλον διαφοροποιημένη. Έστω κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά αυτά που είναι σημαντικά, μέσω διαλόγου».

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα