• Κορέα: "Οι ενέργειες του πληρώματος ισοδυναμούν με φόνο"

  7:53 πμ, Δευτέρα 21 Απρ 2014 7:53 πμ, Δευτέρα 21 Απρ 2014

  Κορέα: "Οι ενέργειες του πληρώματος ισοδυναμούν με φόνο"

  Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε δήλωσε ότι οι ενέργειες του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος του φεριμπότ, που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη, "ισοδυναμούν με φόνο".

  "Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο", είπε η Παρκ σε μία συνεδρίαση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

  "Όχι μόνο η δική μου καρδιά, αλλά όλων των Νοτιοκορεατών, ράγισε, είμαστε σοκαρισμένοι και πολύ θυμωμένοι", είπε η πρόεδρος, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους απελπισμένους και εξοργισμένους συγγενείς των αγνοουμένων, κυρίως γονείς ανήλικων μαθητών, την περασμένη εβδομάδα.

  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι οικογένειες των θυμάτων επικρίνουν ανοιχτά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των αρχών από την ώρα του ναυαγίου, καθώς θεωρούν ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών οργανώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, καθίσταται σαφές ότι ο έμπειρος πλοίαρχος Λι Τζουν-Σέοκ καθυστέρησε πολύ την εκκένωση του πλοίου και, κατόπιν το εγκατέλειψε, ενώ ακόμη εκατοντάδες επιβάτες παρέμεναν μέσα σε αυτό, πολλοί εξ' αυτών παγιδευμένοι στις καμπίνες τους.

  "Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία, από νομική και ηθική άποψη", τόνισε η Παρκ, επισημαίνοντας ότι η έρευνα για το ναυάγιο θα συμπεριλάβει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, από τους επιθεωρητές που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, το πλήρωμα και τους ιδιοκτήτες του φεριμπότ.

  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μετά την πρόσκρουση, οι επιβάτες έλαβαν την εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους επί 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, ήταν πια πολύ αργά, για να βγουν έξω.

  Ο πλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και μία υπαξιωματικός με ελάχιστη εμπειρία που βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή του δυστυχήματος, συνελήφθησαν το Σάββατο.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα