• Ναυάγιο: Ο καπετάνιος διαφήμιζε την ασφάλεια του ταξιδιού

  7:16 πμ, Δευτέρα 21 Απρ 2014 7:16 πμ, Δευτέρα 21 Απρ 2014

  Ναυάγιο: Ο καπετάνιος διαφήμιζε την ασφάλεια του ταξιδιού

  Ο 69χρονος πλοίαρχος του φεριμπότ, που βυθίστηκε στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι, είχε εμφανιστεί, πριν από τέσσερα χρόνια, σε ένα διαφημιστικό σποτ με το οποίο διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι το ταξίδι από το Ιντσόν στο νησί Τζέτζου ήταν απόλυτα ασφαλές, αρκεί οι επιβάτες να ακολουθούσαν τις οδηγίες του πληρώματος.

  Κατά τραγική ειρωνεία, την περασμένη Τετάρτη, το πλήρωμα συνέστησε στους επιβάτες --στην πλειονότητά τους νεαροί μαθητές-- να παραμείνουν στις καμπίνες τους, ενώ το πλοίο βυθιζόταν.

  Όπως συνηθίζεται στην κορεατική κοινωνία, ελάχιστοι αμφισβήτησαν τις εντολές. Όσοι γλίτωσαν είτε δεν άκουσαν την προειδοποίηση είτε την αγνόησαν και πήδηξαν στη θάλασσα, για να σωθούν.

  Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, οι 339 ήταν μαθητές και δάσκαλοι ενός λυκείου. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 64 ανθρώπων, ενώ άλλοι 238 αγνοούνται και πιστεύεται ότι πνίγηκαν, παγιδευμένοι στο κουφάρι του αναποδογυρισμένου πλοίου Sewol. Ο καπετάνιος Λι Τζουν-Σέοκ και άλλα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί.

  Ο Λι είχε γυρίσει τη διαφήμιση το 2010, τονίζοντας πόσο ασφαλές ήταν το ταξίδι από το λιμάνι Ιντσόν προς το τουριστικό θέρετρο Τζέτζου. "Οι επιβάτες που παίρνουν το πλοίο μας από και προς το Ιντσόν και το Τζέτζου απολαμβάνουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι και πιστεύω ότι είναι ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών του πληρώματός μας", δήλωσε ο καπετάνιος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι OBS.

  Όσο περνούν οι ημέρες από την τραγωδία, οι γονείς των αγνοούμενων παιδιών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο στην πόλη Τζίντο, χάνουν πλέον τις ελπίδες τους. Πολλοί δεν διστάζουν να εκφράσουν την οργή τους για τις ενέργειες του πληρώματος την ώρα του ναυαγίου, αλλά και για τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης διάσωσης.

  Ένας από αυτούς, ο Κιμ Τσανγκ-γκου, περιμένει ακόμη κάποια πληροφορία για τον αγνοούμενο γιο του, τον Ντονγκ-χιούπ. "Τον είδα στο όνειρό μου και άκουσα φωνές, σαν παραισθήσεις.

  Κάποιος μου είπε ότι ζει, αλλά τώρα πια έχω απελπιστεί. Ξέρω τώρα ότι φώναζε "πατέρα". Το ακούω συνέχεια", είπε ο Κιμ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

  Οι δύτες έχουν επιταχύνει τις τελευταίες ώρες το έργο τους και ορισμένοι από τους γονείς έχουν φύγει από το γυμναστήριο, προτιμώντας να περιμένουν τα νέα στο λιμάνι. Άλλοι, όμως, παραμένουν εκεί και ο ένας μετά τον άλλο ενημερώνονται ότι ανασύρθηκε νεκρός ο δικός τους άνθρωπος...

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα