• Δώσαμε 1δισ. για όπλα;

  4:25 μμ, Τετάρτη 07 Μάρ 2012 4:25 μμ, Τετάρτη 07 Μάρ 2012

  Σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, σύμφωνα με τα οποία, κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010.

  Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο "Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης" και σε αυτό σημειώνεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε σ��μφωνία πώλησης αεροσκαφών ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ.

  Αναφέρει επίσης ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται ως "κήρυκες της λιτότητας" πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

  Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

  Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται επίσης ότι συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι "κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". Ωστόσο υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα