• Συρία: Δεν εγκαταλείπει την εξουσία ο Άσαντ

  10:50 πμ, Κυριακή 01 Δεκ 2013 10:50 πμ, Κυριακή 01 Δεκ 2013

  Συρία: Δεν εγκαταλείπει την εξουσία ο Άσαντ

  Ο σύρος πρωθυπουργός Ουάελ Χάλκι δήλωσε το Σάββατο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν τον πόλεμο εναντίον των εξεγερμένων και δεν θα σταματήσουν για όσο διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει έστω και ένας αντάρτης.

  Επιμένοντας στη θέση της Συρίας ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης, ο Χάλκι υπογράμμισε ότι η εποχή «των απειλών και του εκφοβισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ τώρα στο συριακό έδαφος ξεκινά η εποχή της νίκης και της περηφάνιας».

  Ο Χάλκι έκανε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν, το οποίο έχει προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη και εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια στον Άσαντ στη διάρκεια των 2,5 ετών εμφύλιου πολέμου.

  «Η συριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρχει ούτε ένας τρομοκράτης στο συριακό έδαφος», υπογράμμισε ο Χάλκι μιλώντας στον πρώτο αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκίρι, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana.

  Στο μεταξύ στο πεδίο της μάχης, οι δυνάμεις του Άσαντ με την υποστήριξη μαχητών του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ και τοπικών πολιτοφυλακών μάχονται για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ορεινή επαρχία Κάλαμουν που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με την Χομς.

  Ακτιβιστές δήλωσαν ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους γύρω από τη Νάμπακ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

  Το Sana μετέδωσε ότι ο στρατός «εξουδετέρωσε έναν αριθμό τρομοκρατών στη Νάμπακ και τις γύρω περιοχές», ενώ σημείωσε νίκες και στις περιοχές της ανατολικής Γούτα, στην επαρχία της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

  Ο απολογισμός και από τις δύο πλευρές είναι βαρύς, με τη Χεζμπολάχ να έχει χάσει τουλάχιστον 25 μαχητές στην ανατολική Γούτα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από τον Λίβανο.

  Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την Πέμπτη, πολλοί εξ αυτών σε μάχες γύρω από τη Γούτα και την Κάλαμουν.

  Εξάλλου, συγκρούσεις ξέσπασαν και στην παλιά συνοικία της χριστιανικής πόλης Μααλούλα μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα