• Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση

  10:23 πμ, Παρασκευή 29 Νοε 2013 10:23 πμ, Παρασκευή 29 Νοε 2013

  Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση

  Αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τα 2,2 εκατ. των Σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή: πρόκειται για μια ολόκληρη γενιά παιδιών της Συρίας με ψυχικά τραύματα, απομονωμένα και στερούμενα εκπαίδευσης, επισημαίνει σήμερα σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση αυτή.

  "Αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα, μια γενιά αθώων θα θυσιασθεί εξαιτίας αυτού του τρομερού πολέμου", προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζοντας την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει η Αρμοστεία για το θέμα των παιδιών της Συρίας από την αρχή της σύγκρουσης, το Μάρτιο του 2011.

  "Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση για να σώσει από την καταστροφή μια γενιά παιδιών της Συρίας που είναι τραυματισμένα ψυχικά, απομονωμένα και βασανισμένα", προειδοποίησε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Ζολί.

  Σύμφωνα με την έκθεση, 294.300 παιδιά της Συρίας έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, 385.000 στο Λίβανο, 291.200 στην Ιορδανία, 77.120 στο Ιράκ, 56.150 στην Αίγυπτο και περισσότερα από 7.600 στη βόρεια Αφρική.

  Περισσότερα από 3.700 από τα παιδιά αυτά είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους δύο γονείς τους. Εξάλλου περισσότερες από 70.000 συριακές προσφυγικές οικογένειες ζουν χωρίς τον πατέρα.

  Οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από παιδιά στην Ιορδανία και το Λίβανο, αναφέρουν πως έλαβαν πληροφορίες για μικρά αγόρια που εκπαιδεύονται στη μάχη για να επιστρέψουν στη Συρία.

  Εξάλλου διαπίστωσαν πως πάρα πολλές προσφυγικές οικογένειες χωρίς οικονομικούς πόρους στέλνουν τα παιδιά τους να εργασθούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Στην Ιορδανία και το Λίβανο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παιδιά, ορισμένα από τα οποία είναι ηλικίας μόλις επτά ετών, εργάζονται πολλές ώρες για ένα πενιχρό μισθό, μερικές φορές σε επικίνδυνες συνθήκες.

  Έτσι στο ιορδανικό στρατόπεδο του Ζαατάρι τα περισσότερα από τα 680 εμπορικά καταστήματα απασχολούν παιδιά. Επίσης μια έρευνα που έγινε στις ένδεκα από τις δώδεκα επαρχίες της Ιορδανίας έδειξε πως σχεδόν μια προσφυγική οικογένεια στις δύο επιβιώνει εν μέρει ή πλήρως χάρη στο μισθό ενός παιδιού.

  Κατά συνέπεια, τα περισσότερα από τα προσφυγόπουλα από τη Συρία δεν πηγαίνουν σχολείο. Περισσότερα από τα μισά παιδιά από τη Συρία που βρίσκονται σε σχολική ηλικία και ζουν στην Ιορδανία δεν παρακολουθούν σχολικά μαθήματα. Στο Λίβανο, περίπου 200.000 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας από τη Συρία είναι πιθανό να μην φοιτήσουν σε σχολείο ως το τέλος του 2013.

  Άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ο μεγάλος αριθμός των μωρών που γεννιούνται στην εξορία χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, ένα έγγραφο που είναι απαραίτητο για να μην θεωρηθούν απάτριδες.

  Έπειτα από σχεδόν 1.000 ημέρες μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις γειτονικές της Συρίας χώρες για να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποδοχής. Ο Γκουτέρες ζητεί επίσης από τις άλλες χώρες να προσφέρουν περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης για ανθρωπιστικούς λόγους σε προσφυγικές οικογένειες με σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καθώς και σ' αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας.

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα