• 81 νεκροί στο Πακιστάν

  2:24 μμ, Δευτέρα 23 Σεπ 2013 2:24 μμ, Δευτέρα 23 Σεπ 2013

  81 νεκροί στο Πακιστάν

  Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Πακιστάν, την επομένη της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον εκκλησίας, κατά την οποία 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στα χρονικά κατά της χριστιανικής κοινότητας στο Πακιστάν.

  Ο απολογισμός αυξήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε 81 νεκρούς, εκ των οποίων 37 γυναίκες, και 131 τραυματίες, δήλωσε ο γιατρός Αρσαντ Τζαβέντ, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, του Lady Reading.

  Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν το πρωί, κυρίως στο Καράτσι και στο Φαϊσαλαμπάντ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.

  Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον 100 διαδηλωτές απέκλεισαν επί ώρες κεντρική οδική αρτηρία σε ώρα αιχμής, προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

  Δράστες των δύο επιθέσεων ήταν δύο καμικάζι βομβιστές που ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πεσαουάρ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχβα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά την έξοδο τουλάχιστον 400 χριστιανών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τη λειτουργία.

  Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Τζουνούντ ουλ-Χίφσα, του Κινήματος των πακιστανών ταλιμπάν (ΤΤΡ).

  "Πραγματοποιήσαμε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Πεσαουάρ και θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ξένους και μη μουσουλμάνους, μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών", δήλωσε ο Αχμαντ Μαρουάτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής.

  Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη, τον Ιούνιο, για το θάνατο δέκα ξένων ορειβατών στο Νάνγκα Παρμπάτ, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν, μετά το Κ-2.

  Ο Πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στους Πακιστανούς ταλιμπάν, καταδίκασε την επίθεση που "αντιβαίνει στα διδάγματα του Ισλάμ".

  Στο τέλος ποιμαντικής του επίσκεψης στη Σαρδηνία, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε "την κακή επιλογή, μία επιλογή μίσους και πολέμου", ενώ στο Πακιστάν, το συμβούλιο των ουλεμάδων καταδίκασε την "επαίσχυντη ενέργεια".

  Το βορειοδυτικό Πακιστάν είναι προπύργιο πολλών οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών, εκ των οποίων το ΤΤΡ, που είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα και ευθύνεται για πάμπολλες επιθέσεις αυτοκτονίας οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, από το 2007 και έχουν αιματοκυλήσει την Πεσαουάρ.

  Οι χριστιανοί, που αντιπροσωπεύουν το 2% του πληθυσμού σε μία χώρα 180 εκατομμυρίων κατοίκων, μουσουλμάνων σε ποσοστό πάνω από 95%, είναι μερικές φορές θύματα βίας, αλλά πολύ σπάνια, εξαιτίας των επιθέσεων που έχουν στόχο συνήθως τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις μουσουλμανικές μειονότητες (σιίτες αχμάντις) που θεωρούνται άπιστες από εξτρεμιστές σουνίτες ταλιμπάν.

  Η χθεσινή επίθεση εγείρει φόβους μήπως οι χριστιανοί, οι οποίοι κατά παράδοση είναι φτωχοί, υφίστανται διακρίσεις, υποβιβασμένοι σε υποδεέστερα επαγγέλματα (κυρίως, στην καθαριότητα) και ζουν συχνά σε παραγκουπόλεις, αποτελέσουν στόχο όλο και περισσότερων παρόμοιων επιθέσεων.

  Τα βίαια επεισόδια εναντίον των χριστιανών στο Πακιστάν περιορίζονταν έως χθες σε ταραχές μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, συχνά, αφότου μουσουλμάνοι κατηγορούσαν για βλασφημία τους χριστιανούς.

  Το 2009, στην ανατολική επαρχία Πεντζάμπ, πλήθος οργισμένων μουσουλμάνων έβαλε φωτιές σε 77 σπίτια χριστιανών και σκότωσε επτά, μεταξύ αυτών, ύστερα από φήμες για βεβήλωση του Κορανίου.

  Η διαθρησκευτική βία αυξήθηκε, τα τελευταία χρόνια, στο Πακιστάν, κυρίως με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της μουσουλμανικής σιιτικής μειονότητας (σχεδόν 20% του πληθυσμού), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ένοπλη οργάνωση Λασκάρ -ι-Τζάνγβι, προσκείμενη στο ΤΤΡ και την Αλ Κάιντα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα