• Διαδήλωση για τον Μόρσι

  3:14 μμ, Δευτέρα 02 Σεπ 2013 3:14 μμ, Δευτέρα 02 Σεπ 2013

  Διαδήλωση για τον Μόρσι

  Οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν το λαό να διαδηλώσει σε όλη τη χώρα αύριο, Τρίτη, καθώς κλείνουν ακριβώς δύο μήνες από την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου από το στρατό. Την ίδια ώρα μια δικαστική επιτροπή συνιστά τη διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι και μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Καΐρου προκαλώντας τον τραυματισμό δύο εργατών.

  Το πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, έριξαν μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα εναντίον του αστυνομικού τμήματος. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

  Στο μεταξύ, μια δικαστική επιτροπή συνέστησε σε δικαστήριο να προχωρήσει στη διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων ως νόμιμα καταχωρισμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της.

  Το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ακόμη και σήμερα σχετικά με την προσφυγή αυτή, την οποία έχουν καταθέσει αντίπαλοι των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι επιδιώκουν τη διάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία ιδρύθηκε και καταχωρίσθηκε επισήμως το Μάρτιο από το κίνημα, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

  Το κίνημα πίσω από τον ανατραπέντα Μόρσι, το οποίο ιδρύθηκε το 1928, καταχωρίσθηκε επισήμως ως μη κυβερνητική οργάνωση, αντιδρώντας σε μια προσφυγή εναντίον του στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι δεν έχει νομικό καθεστώς.

  Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων διαλύθηκε επισήμως από τους στρατιωτικούς κυβερνήτες της Αιγύπτου το 1954. Η σύσταση της δικαστικής επιτροπής δεν είναι δεσμευτική.

  Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Συμμαχία για τη Δημοκρατία και Εναντίον του Πραξικοπήματος, της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καλεί το λαό να διαδηλώσει αύριο Τρίτη με σύνθημα "το πραξικόπημα είναι τρομοκρατία".

  Η έκκληση για διαδηλώσεις πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης από τον προσωρινό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ της σύνθεσης της "Επιτροπής των 50", η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και σχηματίσθηκε κυρίως από μέλη φιλελεύθερων και αριστερών ρευμάτων, καθώς τα ισλαμιστικά κινήματα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σ' αυτή, με εξαίρεση το σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ.

  Η Συμμαχία ζητεί από τους Αιγύπτιους να έχουν "ενεργό συμμετοχή σ' αυτές τις διαδηλώσεις και σε άλλες δραστηριότητες που έχουν στόχο να επιτευχθεί η επιστροφή του Μόρσι.

  Η Συμμαχία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως τα μέλη της στην Ευρώπη σχηματίζουν ένα φάκελο για "τα εγκλήματα των αρχηγών του πραξικοπήματος" για να τον υποβάλουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα