• «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο»

  1:36 μμ, Παρασκευή 30 Αυγ 2013 1:36 μμ, Παρασκευή 30 Αυγ 2013

  «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο»

  «Η κρίση δεν έχει περάσει και αργότερα, όταν θα αποφασιστεί το δεύτερο "κούρεμα" για την Ελλάδα, θα επιστρέψει με μεγαλύτερη ένταση», εκτιμά ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εκφράζει πάντως αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη δημοκρατικότητα της επιβολής μεταρρυθμίσεων από μια χώρα σε μια άλλη.

  Ο κ. Λούκε, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», κατηγορεί την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ ότι ψεύδεται σε σχέση με την κρίση του ευρώ και εκτιμά ως εσφαλμένο τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» χρέους, καθώς, όπως λέει, είναι οφθαλμοφανές ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν μια αναδιάρθρωση θα ανέκοπτε τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής της AfD εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν είναι δημοκρατικώς ορθό κάποιες χώρες να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις σε άλλες. Εκτιμά ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση και δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνει, συνεπάγεται νέο κύκλο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

  Ο κ. Λούκε επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κόμματός του ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ, προκειμένου να είναι οικονομικά επιτυχημένη και τονίζει ότι η επιστροφή στο μάρκο δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν υποστηρίζει την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, αλλά την οικειοθελή έξοδο των νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Θεωρεί μάλιστα ότι στην περίπτωση της Κύπρου δόθηκε μια ευκαιρία για σταδιακή συρρίκνωση της Ευρωζώνης.

  «Η διάσωση μιας τόσο μικρής οικονομίας ήταν περιττή, ενώ με την απομάκρυνσή της θα μπορούσε να αποκτηθεί πολύτιμη εμπειρία και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας», επισημαίνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι, εάν το Βερολίνο είχε επιλέξει να μη διασώσει την Ελλάδα, θα είχε βρει τελικώς υποστηρικτές, διότι θα επρόκειτο για λογική και συμφέρουσα επιλογή.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα