• Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για βασανιστήρια στην Αίγυπτο

  1:54 πμ, Σαββατο 03 Αυγ 2013 1:54 πμ, Σαββατο 03 Αυγ 2013

  Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για βασανιστήρια στην Αίγυπτο

  Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση έναρξη έρευνας, για τους ισχυρισμούς ότι οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, βασάνισαν αντιπάλους τους στο Κάιρο.

  Στη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνεται ότι, οι αντίπαλοι των υποστηρικτών του ισλαμιστή ηγέτη «ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ ή μαχαιρώθηκαν από πιστούς του πρώην προέδρου».

  «Τα αποδεικτικά στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν μαρτυρίες από επιζώντες, αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, βασάνισαν άτομα που ανήκουν σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις», αναφέρει ο οργανισμός για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχετική ανακοίνωση.

  «Οι ισχυρισμοί ότι άτομα συμμετέχουν σε βασανιστήρια είναι εξαιρετικά σοβαροί και θα πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

  Ωστόσο, η κα Σαχράουι προειδοποιεί ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα πραγματικά περιστατικά βασανιστηρίων, ως πρόσχημα «για να τιμωρήσει συλλογικά όλους τους υποστηρικτές του Μόρσι και να καταφεύγει σε υπερβολική χρήση βίας, για να διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία τους».

  Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ημέρα της αποπομπής του Μόρσι, ως επί το πλείστον υποστηρικτές των ισλαμιστών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας ή τους αντιπάλους του ανατραπέντος προέδρου.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα