• Ινδία: Εντομοκτόνο σε σχολικό γεύμα

  11:56 μμ, Σαββατο 20 Ιουλ 2013 11:56 μμ, Σαββατο 20 Ιουλ 2013

  Ινδία: Εντομοκτόνο σε σχολικό γεύμα

  Το προκαταρκτικό πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε ότι το δωρεάν σχολικό γεύμα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 23 παιδιά, στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας περιείχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

  Τα παιδιά αισθάνθηκαν αδιαθεσία μέσα σε ελάχιστα λεπτά αφού κατανάλωσαν το γεύμα, ένα κάρι με φακές, ρύζι και πατάτες, στο σχολείο την Τρίτη. Άρχισαν να κάνουν εμετό και εμφάνισαν σπασμούς και έντονους στομαχικούς πόνους.

  Κατά τα στοιχεία του πορίσματος, το φαγητό μαγειρεύτηκε με λάδι που περιείχε ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση πέντε φορές ισχυρότερο από αυτά τα οποία διατίθενται εμπορικά στην αγορά.

  Οι θάνατοι των παιδιών πυροδότησαν διαδηλώσεις στο Μπιχάρ. Το γεύμα ήταν ένα από τα μεσημεριανά που παρέχονται δωρεάν σε 120 εκ. παιδιά καθημερινά για να μειωθεί ο υποσιτισμός και να ενθαρρυνθεί η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων στην Ινδία. Το πρόγραμμα έχει ήδη επικριθεί από πολλούς για την έλλειψη ασφάλειας των τροφίμων.

  Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το γεύμα παρασκευάστηκε με μαγειρικό λάδι το οποίο περιείχε ένα αγροτικό οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο (monocrotophos), ανέφερε ο Ραβίντρα Κουμάρ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

  Η αστυνομία ανέφερε ότι υποπτεύεται πως το λάδι είχε τοποθετηθεί σε ένα δοχείο το οποίο προηγουμένως περιείχε εντομοκτόνο. Αστυνομικοί αναζητούν την διευθύντρια του σχολείου, που διέφυγε μετά τους θανάτους των παιδιών, όπως και ο σύζυγός της, στον οποίο ανήκε το κατάστημα από το οποίο προμηθευόταν τρόφιμα το σχολείο.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εντομοκτόνο ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το σκεύασμα αυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό και θανατηφόρο για ανθρώπους και ζώα. Ωστόσο χρησιμοποιείται εκτενώς από γεωργούς στην Ινδία.

  Η διευθύντρια του σχολείου κατηγορείται από τις αρχές ότι δεν επέβλεπε την προετοιμασία του φαγητού και της έχει ασκηθεί «δίωξη για εγκληματική αμέλεια», σύμφωνα με τις αρχές.

  Η κρατιδιακή κυβέρνηση του Μπιχάρ υποστήριξε ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται μια πολιτική «συνωμοσία». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κρατιδίου Πάβαν Βέρμα είπε πως ο σύζυγος της διευθύντριας σχετίζεται με «ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα».

  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι όρισε μια επιτροπή αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στα κρατικά σχολεία σε εθνικό επίπεδο.

  Το πόρισμα μιας χωριστής έρευνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα