• ΗΠΑ:Σημαντικός εταίρος η Ρωσία για ειρηνευτική λύση στη Συρία

  4:39 πμ, Παρασκευή 31 Μάι 2013 4:39 πμ, Παρασκευή 31 Μάι 2013

  ΗΠΑ:Σημαντικός εταίρος η Ρωσία για ειρηνευτική λύση στη Συρία

  Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε χθες ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη συνεργασίας με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να συμβάλουν στο να συναντηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας στην προτεινόμενη ειρηνευτική διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποστηρίζει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

  Ο Άσαντ είχε δηλώσει σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Ρωσία δεσμεύεται από ένα συμβόλαιο του 2010 για αποστολή πυραύλων τύπου S-300 για την αεράμυνα της χώρας. Ρωσική πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι πύραυλοι δεν έχουν ακόμα αποσταλεί.

  «Κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχίες, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος που παίζει εδώ η Ρωσία είναι ως σημαντικός εταίρος στην προσπάθεια να βρεθούν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι.

  «Δεν ισχυριζόμαστε ότι συμφωνούμε με τους Ρώσους σε κάθε ζήτημα που αφορά τη Συρία, αλλά τους βλέπουμε ως σημαντικούς εταίρους στην προσπάθεια για μια πολιτική μετάβαση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτοί από την πλευρά τους δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

  Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ κάλεσαν τη Ρωσία να μην παραδώσει του πυραύλους.

  Το Ισραήλ εξέφρασε ανησυχίες ότι το σύστημα αεράμυνας απειλεί την ασφάλεια της χώρας και η κυβέρνηση θα ενεργήσει προκειμένου να αποτρέψει τον Άσαντ από να το θέσει σε λειτουργία.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε, πριν μερικές μέρες, τις ανησυχίες του προσωπικά στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών για την ειρηνευτική διάσκεψη, δήλωσε η Πσάκι.

  «Η απόδειξη ότι όπλα παρέχονται στο καθεστώς Άσαντ από τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι βεβαίως ανησυχητικό. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε τόσο σκληρά με τους διεθνείς εταίρους μας ώστε να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση. Παράλληλα ευελπιστούμε ότι το ειρηνευτικό συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει η σύνθεση μιας μεταβατικής κυβέρνησης».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα