• Να πως βγάζει ο κόσμος λεφτά...

  4:49 μμ, Παρασκευή 06 Ιουλ 2012 4:49 μμ, Παρασκευή 06 Ιουλ 2012

  Ο Ρότζερ Μπουτλ είναι ο νικητής του βραβείου οικονομικών Wolfson, αξίας £250.000. Η λύση που πρότεινε κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό με θέμα την ανεύρεση της ομαλότερης διαδικασίας αποχώρησης ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη.

  Η πρόταση που υπέβαλε η ομάδα του Ρότζερ Μπουτλ από την Capital Economics, «Εγκαταλείποντας το ευρώ: ένας πρακτικός οδηγός», επικεντρώνεται στην αποχώρηση από το ευρώ ενός αδύναμου μέλους μόνο, όπως η Ελλάδα.

  Προτείνει, έτσι, την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ την πρώτη ημέρα της εξόδου και την μετατροπή όλων των μισθών, τιμών, δανείων και καταθέσεων σε αυτό το νόμισμα.

  Σύμφωνα με την πρότασή του, τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα σε ευρώ θα παρέμεναν σε χρήση για μικρές συναλλαγές για διάστημα έως έξι μήνες. Η αποχωρούσα χώρα θα ανακοίνωνε αμέσως ένα καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού, υπό την παρακολούθηση ενός φορέα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, θα υιοθετούσε σειρά σκληρών δημοσιονομικών κανόνων, θα απαγόρευε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, και θα ανακοίνωνε την έκδοση κυβερνητικών τιμαριθμοποιημένων ομολόγων.

  Η μελέτη συνιστά επίσης τα εξής:

  • Να επαναπροσδιοριστεί από την κυβέρνηση το χρέος της σύμφωνα με το νέο εθνικό νόμισμα.
  • Να εισαχθεί νέο καθεστώς πολιτικής που ενσωματώνει την ποσοτική χαλάρωση και την στόχευση του πληθωρισμού.
  • Η εθνική κεντρική τράπεζα της αποχωρούσας χώρας να παράσχει ένεση ρευστού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

  ΠΗΓΗ: www.policyexchange.org.uk

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα