• Σύσκεψη στο Οικονομικών για ΔΕΗ

  3:22 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012 3:22 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012

  Σε δεινή οικονομική θέση από άποψη ρευστότητας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της επιχείρησης στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο.

  Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέπτυξε έντονο προβληματισμό για τις πιέσεις που ασκούνται στη ρευστότητα της επιχείρησης εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκεκριμένα δάνεια ύψους 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, λόγω της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η επιχείρηση δηλώνει αδυναμία να βρει κεφάλαια κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

  Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ενώ, επίσης έως το τέλος του επόμενου μήνα, οφείλει να αποδώσει στο Δημόσιο 260 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τα οποία έχει διακρατήσει. Στον αντίποδα, οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά η απόδοσή τους στη ΔΕΗ «προσκρούει» στην ιδιότυπη «στάση πληρωμών» του κράτους, λόγω της δραματικής υστέρησης στα έσοδα.

  Πηγή: ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα