• Μάρδας: Υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν

  11:45 πμ, Πέμπτη 29 Ιάν 2015 11:45 πμ, Πέμπτη 29 Ιάν 2015

  "Έχουμε στην ευθύνη μας το πορτοφόλι του κράτους, ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε συνετοί, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτο", τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. "Ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες - ένα αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα, όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού", υπογράμμιζει ο κ. Μάρδας.

  Αναφορικά με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα -θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- ο κ. Μάρδας τονίζει: "Υπάρχουν ήδη ανακοινώσεις. Ο κ. Σούρλας έχει κάνει μία διεξοδική μελέτη στο συγκεκριμένο θέμα. Και από δηλώσεις του κ. Σούρλα και από δηλώσεις παλαιότερων αξιωματούχων παλαιότερων κυβερνήσεων διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Η μελέτη που κάναμε εμείς, ήταν μελέτη μέτρων πολιτικής. Αυτό μας ενδιέφερε και όχι μελέτη διαπιστώσεων. Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων πολιτικής τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του Πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του".

  Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

  - Κύριε υπουργέ από τις πανεπιστημιακές αίθουσες υπεύθυνος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μεγάλη η πρόκληση;

  - Είναι η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, η πρώτη ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Και τότε κάναμε κάποια πράγματα, αφήσαμε ως σφραγίδα τις ηλεκτρονικές προμήθειες, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δουλειά της ομάδας μου εκείνης της περιόδου. Τώρα, έχουμε το πορτοφόλι του κράτους, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε συνετοί, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτο.

  - Είσαστε, άλλωστε, ο θησαυροφύλακας της χώρας.

  - Και θησαυροφύλακας και το πορτοφόλι, όλα μαζί.

  - Κύριε υπουργέ, ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε μελέτη σας το 2012, αν δεν κάνω λάθος, είχατε αποκαλύψει λαθρεμπόριο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με εικονικές εξαγωγές καυσίμων σε γειτονικές χώρες. Τι θα πράξετε ως υπουργός τώρα; Από εκεί μπορούν να προκύψουν χρήματα για την οικονομία, τη χώρα;

  - Δεν ψάξαμε τι μπορεί να προκύψει, γιατί αυτά τα βρήκαμε. Υπάρχουν ήδη ανακοινώσεις. Ο κ. Σούρλας έχει κάνει μία διεξοδική μελέτη στο συγκεκριμένο θέμα. Και από δηλώσεις του κ. Σούρλα και από δηλώσεις παλαιότερων αξιωματούχων παλαιότερων κυβερνήσεων διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Η μελέτη που κάναμε εμείς, ήταν μελέτη μέτρων πολιτικής. Αυτό μας ενδιέφερε και όχι μελέτη διαπιστώσεων. Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του Πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του.

  - Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα "Bild", τονίζει ότι θα ενθαρρύνει την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να φορολογήσει τους δισεκατομμυριούχους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή;

  - Αυτή είναι μία γενικότερη αντίληψη. Ο κ. Σόιμπλε μίλησε για μία οικονομική ελίτ που υπάρχει στη χώρα. Καλό είναι, όμως ότι, όταν κάποιοι αναφέρονται γενικά και αόριστα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναφέρουν και ονόματα, στο βαθμό που είναι δυνατόν βέβαια. Ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες -ένα αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα- όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες, μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα