• Άλλο Grexit, άλλο... Gerxit

  6:32 μμ, Τρίτη 28 Μάι 2013 6:32 μμ, Τρίτη 28 Μάι 2013

  Άλλο Grexit, άλλο... Gerxit

  «Ας το παραδεχθούμε: ο όρος “Gerxit” δεν κυλά τόσο ομαλά στη γλώσσα, όσο το “Grexit”». Με αυτή τη φράση αρχίζει το άρθρο του Reuters, που αναφέρεται στο σενάριο εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη.

  "Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να αγωνίζεται, οι φόβοι για την διάσπαση της ευρωζώνης υποχώρησαν γρήγορα μετά τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφορικά με τους προβληματικούς τραπεζικούς τους τομείς", σημειώνει το δημοσίευμα.

  Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του Reuters αναφέρεται στην άνοδο ενός αντιευρωπαικού κόμματος στη Γερμανία που "εγείρει το ερώτημα του τι θα συνέβαινε, αν ένα από τα πλουσιότερα έθνη της ηπείρου αποφάσιζε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, μετά από 14 χρόνια". Επισημαίνεται επίσης, ότι η τραπεζική πανωλεθρία στην Ευρώπη οδήγησε ουσιαστικά τους Γερμανούς στην εξοικονόμηση χρημάτων.

  Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος που είχε υποστηρίξει ότι η Γερμανία είτε θα έπρεπε να αποδεχθεί μία στενότερη δημοσιονομική ένωση με τους εταίρους της και μεταξύ άλλων την έκδοση ευρωομολόγων, είτε θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ.

  Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, μία πρόσφατη μελέτη του ιδρύματος Bertelsman Foundation δείχνει πόσο δαπανηρή θα ήταν μία γερμανική έξοδος από το ευρώ, ακόμα και για την ίδια τη Γερμανία.

  H μελέτη αναφέρει ότι αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, το ετήσιο ΑΕΠ της θα ήταν 0,5 μονάδες χαμηλότερο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια της τάξης των 1,2 τρισ., ενώ αυτό θα σήμαινε τη μείωση σε θέσεις εργασίας τουλάχιστον για 200.000 Γερμανούς.

  Το ίδρυμα Bertelsmann ποσοτικοποιεί τα οικονομικά οφέλη του ευρώ για τη Γερμανία, σημειώνεται. Δεν έχει ως στόχο να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες, αν η Γερμανία εγκαταλείψει την ευρωζώνη, κάτι που αν γινόταν θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα στην κατάρρευση της νομισματικής ένωσης και σε μια επακόλουθη σημαντική παγκόσμια οικονομική κρίση, καταληγει το δημοσίευμα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα